kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güncel Haberler
Geriİleri
FAO Zirvesi'nden Afrika'ya ''Yeşil Devrim'' vaadi
01:09
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO), İtalya'nın başkenti Roma'daki zirve toplantısının 2. gününde, gıda güvenliğine ilişkin sorunlar 4 ayrı oturumda ele alınırken, Afrika'da açlık ve yoksullukla mücadele açısından önem arzeden bir projeye ilişkin ilk adım da atıldı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un selefi Kofi Annan başkanlığındaki ''Afrika İçin Yeşil Devrim İttifakı'' (AGRA) projesinin yaşama geçirilmesi için niyet anlaşması imzalandı.

AGRA projesi yetkilileriyle BM'ye bağlı kuruluşlardan FAO, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Dünya Gıda Programı (WFP) arasında niyet anlaşması imzalanan proje, Afrika'da tarımsal üretimin kalkındırılmasını hedefliyor.

Proje, küçük tarım üreticilerine finansal desteğin yanısıra, Afrika'da ekime uygun alanlardaki altyapının iyileştirilmesini, sulama sistemlerini modernleştirerek toprağın verimliliğinin artırılmasını öngörüyor.

Annan, imza töreni sonrasında yaptığı değerlendirmede, ''Afrika'da 2 milyon insan açlıkla boğuşuyor. Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar yeterince beslenememe tehlikesiyle yüzyüze. Proje yaşama geçtiğinde, ortak çabayla bu vahim sorunda ciddi bir iyileşme sağlanacağına inanıyorum'' dedi.

Katılımcı ülkeler, zirvenin 2. gününde yaptıkları değerlendirmelerde, halen 860 milyon insanı etkileyen açlık sorunuyla mücadele için finansal yardım mekanizmasının harekete geçirilmesi, serbest ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, yoksul ülkelerde tarım sektöründeki yatırımların artırılması konularında görüş alışverişinde bulundular.

Toplantılarda, özellikle son 2 yıl içinde mısır, pirinç ve buğday başta olmak üzere temel gıda maddeleri fiyatlarının neredeyse ikiye katlanmasından kaynaklanan sorunlar da ele alındı.

Katılımcı ülkelerin büyük bölümünün, gıda fiyatlarındaki artışın özellikle ABD ve Brezilya'nın biyoyakıta yönelmesinden de kaynaklandığını savunarak, bu iki ülkeyi eleştirmeleri de dikkati çekti.

ABD Tarım Bakanı Yardımcısı Ed Shaffer, bugün yaptığı konuşmada, eleştirilere karşı çıkarak, ''Ülkemi eleştirenler, gıda yardımlarının yarıdan fazlasının ABD tarafından karşılanmakta olduğunu unutmuş görünüyorlar'' diye konuştu.

Asya ülkelerinin kimi temsilcileri ise gıda fiyatlarında düşüş sağlanması için pirinç ihracatının önündeki kota engelinin kaldırılması isteğinde bulundular.

(A.A)