kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Diyanet'ten çok eşe yeni yorum

Nevzat ATAL / SABAH
Kadın hakları ile ilgili atak başlatan Diyanet, Van'da yapılan İl Müftüleri Seminerleri'nde "Çok eşlilik" ve "Küçük yaşta evlilik" konusunda "Caiz değil" kararı aldı..
Diyanet İşleri Başkanlığı yıllardır toplumda tartışma konusu olan "çok eşlilik" ve "çocuk yaşta evlilik" ile ilgili yeni yorumlar yaptı. Geçen hafta Van'da yapılan İl Müftüleri Seminerleri'nde mevcut hukuk sistemiyle çok eşlilikte kadınların ve çocukların haklarının korunamadığına dikkat çekilerek günümüzde çok eşliliğin İslami anlayışa uygun olmadığı açıklandı. Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesinin de, evlenen kişilerin hür iradesiyle karar vermeleri gerektiği için İslami görüşe aykırı olduğu sonucuna varıldı. Diyanet'in resmi internet sitesine konulan İl Müftüleri sonuç bildirgesinin bu iki konuyla ilgili maddeleri şöyle:

* ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK: (Bildirgenin 6'ncı maddesi.) Kuran-ı Kerim evlenme akdini sorumlulukları ağır bir sözleşme olarak kabul etmiş, evliliği eşlerin karşılıklı sorumluluklarını yerine getirdikleri ve kendilerine düşen ödevleri yapmayı taahhüt ettikleri bir güven sözleşmesi olarak değerlendirmiştir. Tarafların hür iradesi olmaksızın böyle bir sözleşmeden söz edilemez. Ne var ki, çok az da olsa bazı yörelerimizde genç kızlarımızın çocuk sayılabilecek kadar erken yaşlarda zorla evlendirildiği ve bu uygulamanın dine dayandırılmaya çalışıldığı esefle müşahede edilmektedir. Bu yaklaşımın ilmi ve dini bir temeli yoktur. Öte yandan, evliliğin hiçbir zorlama olmaksızın tarafların özgür iradeleriyle gerçekleşmesi ve denklik de dahil kadınların her türlü hakkının gözetilmesi, ailede kalıcı huzuru ve mutluluğu sağlamanın önemli bir yolu olduğu kadar, İslam dininin genel ilkelerinin ve Hz. Peygamber'in sünnetinin gösterdiği bir duyarlılığın da gereğidir.

* ÇOK EŞLİLİK: Başkanlığımız, Kuran'ın ilgili ayetinin (en-Nisâ 4/3) çok evliliği değil tek eşliliği teşvik ettiğini, hukuken ve toplumsal genel kabul yönüyle tek evliliğin esas olduğu ülkemizde, kadının hakkı korunamadığı, çocukların nesebi ve mirası gibi konularda haksızlıklar söz konusu olduğu ve neticede kadın mağdur edildiği için ikinci evliliğin dinen de pek çok sakıncalar taşıdığını her vesileyle ifade etmektedir.