kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Ilımlı İslâm

Bir "ılımlı İslâm" lafıdır gidiyor. Kimisi, bu sözü, "AK Parti tehlikesinin" altını çizmek için kullanıyor; Türkiye'nin, adım adım, İslâm devletine dönüşmekte olduğu ileri sürülüyor. Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya da bu düşünceyi paylaşanlar arasında; ona göre de, ılımlı İslâm ile başlayan AK Parti yolculuğunun varacağı nihai hedef, teokratik bir devlet.
Buna mukabil, AK Parti, şiddetle ılımlı İslâm tanımına karşı çıkıyor ve yetkililer, siyasal İslâm çizgisinde olmadıklarını belirtiyorlar. Hedeflerini de Malezya değil, AB olarak açıklıyorlar.
Newsweek dergisi, son nüshasında, doğru bir teşhis koyuyor: "AKP İslâmcı değil, sadece İslâmi kökleri olan bir parti. Ve İslâmiyet'in yeniden yorumunda önemli bir rol oynuyor. Müslüman halklar, Bin Ladin'e sempati beslemek yerine, yavaş yavaş, Türk modeline yönelebilir."
İslâmi cihattan, demokratik ve Batı'ya dost bir düzene geçiş, dünya barışı için de çok önemli. Müslüman ülkelere model olan bir Türkiye'de, teokratik bir rejim kurulması Batı dünyasının işine gelir mi hiç? Bu durumda model çöküp, radikal unsurlar ön plana çıkmaz mı? Teokrasi tehlikesi olsa Batı, AK Parti'ye sahip çıkar mı?
24 Mayıs 2008'de, İngiltere Dışişleri Bakanı David Milliband'ın yazdığı makaleyi hatırlatayım: "Ülkeniz son birkaç yılda İslâm dünyasına daha fazla özgürlük ve demokrasi isteyen liberal fikirli herkes için daha büyük bir ilham kaynağı olmaya başladı.
Ilımlı İslâm, İslâm'ın sulandırılması değil, radikalizmden kopup, zaten tabiatında olan barış ve hoşgörüye dönüşmesidir.