kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ÜST ÜSTE İÇİYORLAR ... Ofis ve plaza çalışanları sigara aralarında açıkhavaya çıkınca üç ila beş adet içiyorlar. Bu da tiryakiliği artırıyor.

Sigaraya yasak gelince daha çok tiryaki oldular

Sevdican GÜNEŞ - SABAH
Sigara yasağı, tiryakilerin hızını kesmedi. Birçok kişi kapalı mekânlarda sigara içemediği zamanın acısını açık alana çıkınca daha fazla sigara içerek çıkarıyor. Yasağın ardından birçok tiryakinin sigarayı daha da artırdığı belirtildi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, sigaranın bir kanunla aniden yasaklanmasının tiryakilerde aşırı strese yol açtığını ve günde bir paket sigara içen kişilerin yasaktan sonra 2-3 paket içmeye başladıklarını söyledi. Yemek tatiliyle yetinemeyen birçok plaza ve ofis çalışanının fırsat buldukça açık havada bir yerine 3-5 adet sigara içtiğini belirten Prof. Küçükusta şöyle konuştu:

KLİNİK SÖMÜRÜSÜ
"Bu aynı zamanda iş verimini de düşürdü. Sigara nedeniyle stres yaşayan birçok kişi ilk 15 günde işe konsantre olamadığını belirtti. Aniden uygulanmaya başlanan yasağa kişiler düşüncesel olarak yetişemedi. Aynı günlerde birçok kişi daha sinirli oldu veya agresif davranışlara yöneldi." Yasakların, bırakmak isteyenlere pozitif etkisi olsa da sigarayı keyif için veya ağız tiryakiliğiyle kullanan birçok kişinin olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Küçükusta, bırakma kliniklerinin de bir sömürü yöntemi olduğunu iddia etti. Küçükusta, bırakmak için önerilen pek çok yönteme karşılık en etkili yolun iradeyle bırakma olduğunu vurguluyor.
Haberin fotoğrafları