kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yabancı basın "flaş" olarak geçti

ANKA
Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi'nin türbana üniversitelerde serbestlik getiren anayasa değişikliğini iptal kararı, uluslararası medya kuruluşlarınca "flaş" haber olarak duyuruldu.

İngiliz yayın kurumu BBC, "Türkiye'nin en yüksek mahkemesi, üniversite öğrencilerine Müslüman başörtülerini kullanmaya izin veren, parlamentonun yaptığı reformu iptal etti. Mahkeme, Şubat ayındaki düzenlemenin anayasanın laik ilkelerinin ihlali olduğunu söyledi" dedi.

Hükümetin ise türban yasağının birçok kızın eğitimden yoksun kalması anlamına geldiğini belirttiğini kaydeden BBC, "Ancak, laik sistemin önemli bir kısmı, İslam'ın Türk kamusal yaşamında daha büyük bir rol oynamasına izin vermeye yönelik bir adım olarak değerlendirerek, girişime direndi" yorumunu yaptı.

EL CEZİRE: "KARAR AKP İÇİN YENİLGİ"

Anayasa Mahkemesi'nin türban yasağının kaldırılmasını amaçlayan anayasa değişikliğini iptal etmesinin yankıları sürüyor.

El Cezire televizyonu "Karar, dini ve bireysel özgürlükler çerçevesinde türbana izin vermeye çalışan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi için bir yenilgidir" dedi.

El Cezire, "Türk mahkemesi, türban yasağını korudu" başlıklı haberinde bazı gözlemcilerin kararını, kapatma davası için olumsuz bir işaret olarak olabileceğini düşündüklerini kaydetti. El Cezire, karar üzerine liranın dolara karşı zayıfladığını, piyasaların, AB adayı Türkiye'de uzun siyasi belirsizliklerden korktuklarını bildirdi.

BLOOMBERG HABER AJANSI: "KARAR, AK PARTİ VE ERDOĞAN'A SİYASİ YASAK GETİRİLME ŞANSINI ARTTIRDI"

Merkezi New York'ta bulunan Amerikan Bloomberg Haber Ajansı, Anayasa Mahkemesinin türbanla ilgili kararını abonelerine flaş haber olarak duyurdu. Ajansın, Ankara mahreçli haberinde, Anayasa Mahkemesinin türbanı reddeden kararının, Başbakan Tayyip Erdoğan'a bir darbe niteliğinde olduğu belirtilerek, "İslam ile devlet işlerini karıştırdığı iddia edilen, AK Parti ve Erdoğan hakkında, Anayasa Mahkemesi'nin siyasi yasak kararı verme şansı yükseldi" şeklinde yorum yapıldı. Kararın, 9'a karşı 2 oyla alındığını kaydeden ajans, kararın açıklanmasının ardından Türk lirasının dolara karşı 1,3 oranında düştüğünü belirtti.