kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

100 sorulu maraton 120 dakika sürecek

Pervin Kaplan
Bu pazar günü yapılacak OKS'de öğrenciler Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler'den 25'er soruyu yanıtlayacak..
Sunuş:
Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS), bu pazar günü son kez yapılıyor. 915 bini aşkın öğrenci, başta Fen ve Anadolu Liseleri olmak üzere "iyi bir liseye" yerleşmek için sınava girecek. Tercihler ve yerleştirmeler bu sınavın sonuçlarına göre yapılacak. Bu dizide soruların genel yapıları, hangi okulu kimlerin tercih edebileceği, okulların kontenjanları, hangi liselerin en son kaç net ile öğrenci aldığı, taban puanları ve sınav günü hangi taktikleri izlemenin başarıyı daha da artıracağına ilişkin genel bilgileri bulacaksınız. Ayrıca sınava girecekler yani 8. sınıf öğrencilerinin dilinden onlar için sınavın ne anlam ifade ettiğini öğreneceksiniz.

OKS'nin bu yıl son olmasının yanı sıra bir başka özelliği de bu yıl sınavın kapsamının daraltılması ve soruların niteliğinin değişmesi oldu. Sınavda sorulacak sorular, hem eski sistemde, hem de yeni yapılandırmacı yaklaşıma göre öğretim gören 120 okulda pilot uygulaması yapılan öğrencileri kapsayacak şekilde düzenlendi. Yani iki müfredatta örtüşmeyen konular dikkate alınmadı ve müfredat dışı soru da sorulmayacak. Uzmanlar, bu yılın sorularının geçmiş yıllara göre daha kolay olmasını bekliyor. Geçen yılki OKS'de öğrencinin okul başarısı yani diploma notu, İlköğretim Başarı Puanı (İBP) adı altında ilk kez sınav sonuçlarına yüzde 7 oranında etkide bulundu. Bu oran, son sınavda da geçerli olacak. Diploma notlarından elde edilecek ilköğretim başarı puanları sınav puanına eklenerek, yerleştirme puanı oluşturulacak. Bu amaçla öğrencilerin diploma notlarından İBP hesaplanacak.

SİSTEM DEĞİŞMEDİ
İBP hesaplanmasında sınava girsin girmesin bütün adayların diploma notlarından yararlanılacak. Elde edilen İBP, toplam ağırlıklı standart (100 - 500 puan aralığına dönüştürülmemiş) puana ortalama yüzde 7 oranında eklenecek. Ancak merkezi sistem ile öğrenci alan 92 özel okul, bu puanı kullanmayacak. Sınavda sorulacak soruların sayısı, türleri, süresi ve puan hesaplaması da değişmedi. Sınav yine tek oturumda yapılacak ve 120 dakika sürecek. Sınavda geçmiş yıllarda olduğu gibi 25'er soruluk 4 test yani toplam 100 soru yer alacak. Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler'den 25'er soru gelecek. Türkçe konularından çıkacak 25 soru Türkçe kullanma gücü ile ilgili olacak. Matematik sorularının 9'u geometriyi kapsayacak. Fen ve Teknoloji sorularının 10'u fizik, 9'u biyoloji ve 6'sı da kimya sorusu olacak. Sosyal bilgilerdeki soruların da 14'ü tarih, 11'i coğrafya konularından çıkacak.