kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Küçük kızım kendi yatağında uyumaktan korkar hale geldi

25 aylık bir kızım var. Son bir aya kadar kendi odasında, kendi kendine uyumaktaydı. Fakat son zamanlarda yatağında uyumak istemiyor, korkuyor. Biz de yanımızda uyutup tekrar yatağına bırakıyoruz. Gece korkarak uyanıyor ve yanımıza gelmek istiyor. Bize ne yapmamızı önerirsiniz? Ahmet T./Ankara

Her anne babanın yaşadığı sorunların başında geliyor galiba, çocuklarına doğru uyku alışkanlıkları edindirmek. Daha doğduğu ilk günden itibaren 'aman uyudu, uyanacak' derken; bakmışsınız yetişkin evladınızın gece geç yatıp erken kalktığından ve az uyuduğundan endişe ediyorsunuz.

Güven verin!
Çocukların uyku alışkanlıklarında zaman zaman değişmeler ve kaymalar görülmesi doğaldır. 2-4 yaş arasındaki çocuklarda gece korkuları, kabuslar ve ağlayarak uyanma ortaya çıkabilir. O zamana kadar böyle bir şikayet yokken, birden çığlık çığlığa ağlayarak uyanma atağı ve odasında yatmak istememe hali görülebilir. Bu; genellikle gerçek bir sebebe ya da uyarana bağlı değildir ve uyanma sebepleri çocuklar tarafından iyi tarif edilemez. Tüm bunlar bir hastalığın belirtisi değildir ve psikolojik bir bozukluğa işaret etmez. Yapılması gerekenlerin başında, onun bu halini sükunetle karşılamak ve hep yanında olacağınız güvenini vererek, onu teskin etmek gelir. Tekrar uykuya dalıncaya kadar yanında durmak, başını okşayarak yumuşak bir şekilde korkulacak bir şey olmadığına dair onu ikna etmek, genellikle atakların geçmesinde yeterli olacaktır. Aydınlıkta uyutmak ya da uyanınca yanınıza almak o an için uygun çözümlermiş gibi görünse de, sonunda kırılması daha güç yeni alışkanlıklar doğurabilir. Bir de bakmışsınız; gece korkuyor diye yanınıza aldığınız oğlunuz, 10 yaşında hala yanınızda yatıyor. 4 yaşından sonra korkular geçecek ve yavrunuz huzurlu bir uyku düzenine kavuşacaktır.