kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ofiste boşluk oranı azaldı fiyatlar bir yılda %46 arttı

EBRU ERDOĞAN
DTZ Pamir&Soyuer tarafından yapılan araştırmaya göre İstanbul'da bulunan ofislerde doluluk oranları düşüş gösterirken fiyatlar, Avrupa ve Anadolu yakalarında ortalama yüzde 46 civarında arttı 46..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ofiste boşluk oranı azaldı fiyatlar bir yılda %46 arttı
İstanbul, her yıl açılan yeni şirketler ve yurtdışından yatırım için gelen yabancı şirketlerin sayısındaki artışın da etkisiyle, ofislerin merkezi haline geldi. Özellikle Mecidiyeköy, Şişli, Maslak hattında yoğun olarak yer alan ofislerin sayısı Anadolu yakasında bulunan Ümraniye, Altunizade, Kozyatağı ve Kavacık'ta da kendini göstermeye başladı. DTZ Pamir&Soyuer tarafından yapılan "İstanbul Ofis Pazarı 2008" araştırmasına göre, 2007 yılında hem Avrupa hem de Anadolu yakasındaki ofislerde ortalama boşluk oranları azaldı, fiyatlar ise yüzde 46 oranında artış gösterdi. Araştırmaya göre, İstanbul ofis pazarın da özellikle yılın ikinci yarısında hızlı bir artış kaydeden A sınıfı ofis kiraları, yıllık yaklaşık yüzde 46 oranında arttı. Yıl sonu itibarıyla, İstanbul'da Avrupa yakasında, A sınıfı ofis kiralarının metrekaresi aylık 35 dolara ulaşırken Anadolu yakasında bu fiyat 21 dolar olarak gerçekleşti. Ekonomik koşullardaki iyileşme ve yabancı yatırımcı ilgisinin artışının, talebi destekleyen temel faktörlerden olduğu belirtilen araştırmada, ofis alanı talebinin özellikle yeni şube açma ya da büyüme faaliyetleri nedeniyle modern ofislere gereksinim duyan çokuluslu firmalardan geldiği dile getirildi.

B sınıfı ofisler revaçta
Merkezi İş Alanı'nda (MİA) sınırlı sayıda A sınıfı ofis alanı bulunabilirliğinin şirketleri, B sınıfı ofislere yönelttiğine vurgu yapılan araştırmada, MİA'daki yüksek kira artışlarının da büyük şirketleri MİA dışında ya da ikincil ofis bölgelerindeki daha düşük maliyetli alternatifler aramaya teşvik ettiğine değinildi. Araştırmada, 2007 yılında, ana ofis bölgelerindeki arzın, yıllık yüzde 4 artış oranı ile sınırlı kalarak yaklaşık 1.4 milyon metrekareye ulaştığına dikkat çekildi. Merkez alanlardaki arsa azlığı ve yüksek arsa fiyatları nedeniyle arz eksikliğinin devam ettiği ifade edilen araştırmada, yeni ofislerin stoklara eklendiği de belirtildi. Buna göre, 2007 yılında İstanbul'a yaklaşık 50 bin metrekarelik yeni ofis alanı eklendi.

350 m2 yeni ofis geliyor
Gelecek beş yıl içinde ise inşaatı devam eden ve planlama aşamasındaki projelerle birlikte yaklaşık 350 bin metrekarelik yeni ofis arzının pazara girmesi bekleniyor. Araştırmaya göre yıl sonu itibarıyla, ortalama kiralar, Avrupa yakasında yüzde 56 artışla metrekare başına aylık 24 dolar ve Anadolu yakasında da yüzde 45 artış ile metrekaresi aylık 19 dolar olarak gerçekleşti. Boşluk oranı ise Anadolu yakasında yüzde 15.4'ten yüzde 10.9'a düşerken, Avrupa yakasında yüzde 8.6'dan yüzde 4.9'a geriledi.