kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Merkez Bankası revizyon mektubu hazırladı

Yeni Haber
Merkez Bankası'nın, hükümet adına Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e hitaben yazdığı enflasyonda hedef revizyonu mektubunun önceden hazırlandığı, TÜİK'in Mayıs ayı enflasyonunu açıklamasının hemen ardından elden teslim ettiği öğrenildi.

Hedefi sonbaharda revize etmeyi tasarlayan Merkez Bankası'nın, Orta Vadeli Mali Çerçeve ile makro büyüklüklerde gevşemeye gidilmesi ve DPT'nin Orta Vadeli Mali Plan için yeni hedefleri istemesi nedeniyle revizyonu öne aldığı bildirildi.

Revizyon açıklamasının akşam saatlerinde yapılmasında da, Mayıs enflasyonunun piyasalar üzerindeki olası olumsuz etkisini frenleme isteği ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in Japonya'ya gidecek olmasının etkili olduğu belirtildi.

SONBAHAR REVİZYONU PLANI BOZULDU

Enflasyonda revizyon süreci şöyle gelişti:Merkez Bankası, yüzde 4'lük hedefin çok uzağında seyreden enflasyon için hedef revizyonuna gitmeyi Nisan ayı Para Politikası Kurulu'nda değerlendirdikten sonra hazırlıklara başladı. Enflasyon hedeflemesi sisteminde en önemli unsur olan beklenti yönetimini kaybetmek üzere olduğu sonucuna varan Merkez Bankası, revizyonda karar kıldı. Revizyonun zamanlaması için ise yeni yıl bütçesinin gündeme geleceği Eylül-Ekim ayları düşünüldü. 2008 hedefini revize etmeyi düşünmeyen Banka'nın bu nedenle daha erken bir revizyona gitmesine de ihtiyaç duyulmadığı değerlendirildi.

KEMER GEVŞEYİNCE HEDEF HAVADA KALDI

Hal böyleyken Orta Vadeli Mali Çerçeve ile makroekonomik hedeflerde gevşemeye gidilmesi enflasyon hedeflerini de tartışmalı hale getirdi. Harcamaların arttığı yeni çerçevede mevcut enflasyon hedeflerinin havada kaldığı görüldü.

Ardından DPT, 2009-2011 yıllarını kapsayacak yeni Orta Vadeli Mali Plan için Merkez Bankası'ndan hedeflerini istedi. Bu ay açıklanacak plan için de revizyon mecbur hale geldi.

Bunun üzerine Merkez Bankası, gıda ve enerji başta olmak üzere enflasyonda yukarı yönlü etki yaratan etmenleri gözden geçirerek yeni bir hesaplama yaptı. Etkilerin uzun vadeli olacağını göz önüne alan Banka, hedef takibinde yeni bir yaklaşım benimseme kararı da aldı. Bu çerçevede "simetrik olmayan bir yaklaşım" üzerinde karar kılan Banka, enflasyon hedefinde alt ve üst sınırlara dikkat etme yerine yalnızca hedefin altında kalmayı odak noktası yapmayı benimsedi. Sapma halinde de sapmanın en düşük düzeyde kalması için uğraşma kararı aldı.

PİYASA VE JAPONYA GEZİSİ AKŞAM AÇIKLAMA YAPTIRDI

Yeni mali planın kısa süre içinde açıklanmasının tasarlanmasının yanı sıra, Mayıs ayı enflasyonunun çok yüksek çıkmasının beklenmesi ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Japonya'ya gidecek olması nedeniyle revizyonun beklenmeksizin duyurulması kararı alındı. Yüksek enflasyonun piyasalar üzerinde ertesi günden itibaren yapacağı olası olumsuz etki de bu kararda etkili oldu. Bu nedenle Merkez Bankası, daha önceden hazırladığı revizyon önerisi mektubunu, enflasyonun açıklanmasının ardından hemen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e gönderdi. Mektup elden teslim edildi.

Daha önce revizyon için değerlendirmeleri yapmış olan Şimşek de, ekonomi yönetimindeki diğer bakanlarla tekrar toplantı yapma ihtiyacı duymadan hükümet adına öneriyi kabul etti. Hızlı trafik sayesinde iki kurumun mektupları 45 dakika arayla kamuoyuna duyuruldu. Böylece enflasyonda yüzde 4 hedefi 2009 için yüzde 7,5, 2010 için yüzde 6,5, 2011 için yüzde 5,5'e çekildi.

Hedeflerini tutturamamanın moral bozukluğunu yaşayan Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde sapmalar için hükümete yazacağı açık mektupları kısa tutma ve enflasyon raporlarını ön plana çıkarma kararı da aldı.

(ANKA)