kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP, 3.5 milyon dolar verip tepe tepe kullanmış

Şenol ATEŞ ANKARA
CHP'nin, Özkan döneminde Kanaltürk ile 3.5 milyon dolar vererek yaptığı sözleşmede kanalın yüzde 40'ını rehin aldığı, kanala yönetici atama yetkisi elde ettiğine ilişkin bir belge ortaya çıktı..
CHP'nin, Tuncay Özkan döneminde Kanaltürk ile 3.5 milyon dolar vererek yaptığı sözleşmede kanalın yüzde 40'ını rehin aldığı ve kanala yönetici atama yetkisi kazandığı iddiaları, CHP-Kanaltürk arasındaki tartışmalı ilişkiyi bir kez daha gündeme taşıdı. Kanaltürk'le yapılan anlaşmanın "Güvence amaçlı" olduğunu kabul eden CHP yönetimi ise "Hizmetler alındı, hesaplar kapatıldı" demekle yetindi. CHP adına Genel Sekreter Önder Sav ile eski Genel Sayman Mahmut Yıldız'ın imzaladığı Protokol Sözleşmesi ile CHP 3.5 milyon dolar karşılığında Kanaltürk'ün yüzde 40'ına rehin koydu, kanala yönetici atama yetkisi aldı, spordan müziğe kadar tüm yayınlara partinin önereceği isimlerden görüş alınmasını zorunlu hale getirdi. Kanaltürk'ün sözleşme devam ettiği sürece başka bir siyasi parti, kişi veya oluşumla ayrı bir yayın sözleşmesi yapması da engellendi.

'HESAP KAPATILDI'
CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Kanaltürk ile CHP arasında yapılan sözleşmeyi ve içinde yer alan maddeleri doğruladı. Sözleşmenin prodüksiyon karşılığında yapıldığını belirterek, "Hizmet alınmış hesap kapatılmıştır" dedi. Özyürek, iddialarla ilgili olarak şunları söyledi: "Söz konusu sözleşmeye Kanaltürk yaptığımız prodüksiyon anlaşmasının gereği yerine getirilmezse yüzde 40 hissesinin CHP'nin denetimine geçeceği, bir temsilci verileceği şartları var. Bütün bunlar bir güvence olarak, 'sözlerini tutmazlarsa' şartıyla oraya konuldu. Ancak bunlar uygulamaya konulmadı. Herhangi bir hisse devri gerçekleşmediği gibi sözleşmede yer aldığı gibi Kanaltürk İcra Kurulu'na herhangi bir atama da yapılmamıştır. Sonuçta sözler tutuldu, hizmetler alındı, Kanaltürk faturasını kesti, hesaplar kapatıldı. Bu nedenle de sözleşmede güvence olarak ortaya konan hükümlerin uygulanmasına gerek kalmadı. Artık kanalla bir ilişkimiz yok."

MAHKEMEDE İNCELENİYOR
Özyürek, Anayasa Mahkemesi'nin bütün siyasi partilerin hesaplarını denetleyip incelediğini hatırlatarak, "Kuşkusuz CHP'nin hesaplarını da inceleyecek ve denetleyecektir. Mahkemenin bu konuda yapacağı incelemenin sonucu ne olur bilemem ama bizim yaptığımız bu işte yasalara aykırı bir durum yok. Prodüksiyon sözleşmesinde bir usulsüzlük söz konusu değil" dedi. Anayasa Mahkemesi, CHP ile Kanaltürk arasındaki sözleşmede hukuka aykırı bir durum tespit ederse hem ceza davası açılması hem de sözleşme tutarının hazineye iadesi söz konusu olabilecek. Sözleşmenin altında imzası bulunan eski Genel sayman Mahmut Yıldız da "İmzamızda bir hata yok. İmzamın arkasındayım" diyerek sözleşmeyi savundu.