kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İstanbul'da beklenen depremin izini sürüyor

DIŞ HABERLER
Marmara Denizi'nde AB'nin desteğiyle sürdürülen deprem fayının araştırılması ünlü Geo dergisine haber oldu..
1999'daki Körfez depreminden sonra gözlerin çevrildiği Marmara Denizi'nde önemli ve derin bir araştırma sessiz sedasız sürüyor. Ekipte bulunan Türk bilim adamlarının açıklamalarıyla gündeme gelen araştırma ünlü bilim dergisi Geo'nun Almanya'da bu ay çıkan, Türkiye'de gelecek ay yayınlanacak sayısında geniş yer aldı. Bilim adamları arasında tartışmalara yol açan olası depreme 6 sayfa ayıran dergi, Fransa ve Avrupa Birliği bütçeli projeyle geçen yıl denizin 1200 metreden fazla derinliğinde yapılan araştırmanın sonuçlarını yazdı. L'Atalante gemisinde; Fransa Bilimsel Araştırmalar Merkezi'nden 9 kişi ve İTÜ'den Prof. Dr. Celal Şengör'ün de aralarında bulunduğu bilim adamlarının ortaklaşa yürüttüğü araştırma sonucunda Marmara Denizi'nde yüzde 70 ihtimalle 30 yıl içerisinde deprem olacağını söylediklerine yer veriliyor.

EN TEHLİKELİ SİSTEM BOZUKLUĞU
Her yıl Asya ile Avrupa kıta yamaçlarının 2.4 cm birbirinden ayrıldığının tespit edildiğini belirtilen habere göre; araştırmayı yürüten Pierre Henry, Marmara Denizi'nde bulunan fay hattının Avrupa'nın en tehlikeli "sistem bozukluğu" olduğunu söyledi. Le Atalante gemisiyle yapılan araştırmalarda Nautile adlı 6 bin metre denizin dibine gidebilen kapsülle denize inen Henry ve kapsülün pilotu Jean Paul Justiniano olmuştu.

251 MİLYON YAŞINDA TAŞ

Araştırmayı yürüten Pierre Henry Marmara'dan çıkardığı paleozoik taş üstünde araştırmalar yapacak.

NAUTİLE KAPSÜLÜ
18.5 ton ağırlığındaki insanlı kapsül Nautile'den dünyada dört adet var. Marmara'da kullanılan kapsül 6 bin metreye inebiliyor.
Haberin fotoğrafları