kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İMKB en çok kaybettiren ikinci borsa

Yeni Haber
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından yapılan araştırmaya göre, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 2008 yılında dünyada en çok kaybettiren borsalar arasında yer aldı.

TİSK'ten yapılan açıklamaya göre, 2008 yılının ilk 5 ayında İMKB'de yaşanan kayıp yerli para cinsinden yüzde 29.1, dolar cinsinden ise yüzde 32.3 seviyesinde gerçekleşti. Bu seviyelerle İMKB, dünya borsaları arasında yerel para cinsinde Çin'den, dolar cinsinde ise Venezüella'dan sonra en çok kaybettiren ikinci ülke borsası oldu. Söz konusu dönemde yatırımcılarına yerel para cinsinden en çok Suudi Arabistan yüzde 19.6 oranında kazandırırken, dolar cinsinden en yüksek kazanç Brezilya borsasında yüzde 22.3 ile gerçekleşti.

Açıklamada, Türkiye'de son dönemlerde yaşanan dolar kurundan kaynaklı kayıp ve borsadaki düşüşün etkisiyle yabancıların Türkiye menkul kıymet piyasasından uzaklaşmaya başladığı belirtildi. Açıklamada, "Bu yılın özellikle Nisan ve Mayıs aylarında artan güvensizlik hissi borsadaki yabancı yatırımların azalmasıyla da kendini gösterdi. Küresel krizin 2008'de en çok zarar verdiği borsalar arasında İMKB'nin ikinci sırada gelişi, Türkiye'ye özgü zayıflıklara da işaret ediyor ve mali disiplini sağlayarak popülizmden uzak kalmanın taşıdığı önemi vurguluyor" denildi.

AA