kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Petrol fiyatları otomotiv devini vurdu!

Yeni Haber
Artan petrol fiyatları, Amerikan otomotiv devi General Motors'u (GM) fena vurdu. GM yönetimi, Kuzey Amerika'daki 4 fabrikasını süresiz kapatma kararı aldığını açıkladı. Kapatılmasına karar verilen fabrikalarda 10 bini aşkın işçi çalışıyor.

Dünya piyasalarında artan ham petrol fiyatları sebebiyle yükselen benzin fiyatları sebebiyle, satışlarında büyük düşüş yaşayan GM, kararın bir süreliğine değil kalıcı olduğunu açıkladı. GM CEO'su Rick Wagoner yaptığı açıklamada, piyasalardaki trendin, petrol fiyatlarında bir iyileşme olmayacağını gösterdiğini belirterek, yükselen benzin fiyatlarının tüketici alışkanlıklarını süratle değiştirdiğini, GM'nin de bunu göğüsleyecek durumda olmadığını kaydetti.

''KANUNSUZ VE HAİNCE BİR KARAR''

GM'nin kapatma kararı aldığı fabrikalardan biri de Kanada'nın Ontario eyaletindeki Oshawa kentinde kurulu. GM CEO'su Rick Wagoner'e şu ana kadarki en sert tepki de Kanada Otomobil İşçileri Sendikası (CAW) Başkanı Burzz Hargrove'dan geldi. GM'nin kararını ''kanunsuz ve hainlik'' olarak niteleyen Hargrove, ''bu karar için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Daha 15 gün önce yeni sözleşme imzaladık. Bu konuları masaya getirselerdi, ücretlerde indirime gitmeye kadar birçok yardımcı maddeyi konuşabilirdik. Bu kadar insanı işinden etmek, bu kadar kolay olmamalı. Benzin fiyatları yükseldiyse, üretimi yeni nesil hibrid araçlara yönlendirebilirler. Bu karar hilelidir, taraflıdır, insafsızdır, adaletsizdir'' dedi.

GM'nin kapatma kararı aldığı fabrikalarından birisi Kanada-Oshawa'da, birisi Meksika'da, ikisi de ABD'de kurulu. 10 bini aşkın işçinin çalıştığı fabrikaların kapanması, bu fabrikalara üretim yapan işyerlerini de olumsuz etkileyecek.

AA