kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

Yılın girişimcisi: Her şeyi el yordamıyla yaptım

Dünya Yılın Girişimcisi Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Orhan Turan'ın kurduğu Ode Yalıtım, bu yıl 45 milyon euro ciro yapmaya hazırlanıyor. Her ne kadar Monte Carlo'dan eli boş dönmüş olsa da, herkesin söylediği gibi bu yarışmada kaybeden yoktu. Yani Orhan Turan'ı da buraya getiren sıfırdan yarattığı ve başarılarla süslediği şirketi Ode idi.
Her ne kadar 10 yaşına kadar yaşadığı Elazığ'ın elektriği ve suyu olmayan bir köyünden geliyor olsa da Orhan Turan ailesinin desteğiyle okumayı başarabilen şanslı Türklerden. Makine mühendisi Turan, önce biraz profesyonelliği deniyor ve Enka'da çalışıyor, ardından askere gidiyor ve 'hayatımın dönüm noktası oldu' dediği yeni iş serüvenine adım atıyor.
Hava Kuvvetleri'nde kontrol mühendisi olarak görevlendirilince, kendisinin de ileride iş kurmasının zor olmadığını görüyor. Özetle bir özgüven geliyor. 'Her şeyi el yordamıyla yaptım. Bilmiyordum ki' diyecek kadar samimi olan Orhan Turan, önce İzocam gibi bayilikler alıyor. Kalörfer, tesisat işleri, boya işleri yaparak kendine sermaye yapıyor ve ardından 1996 yılında Çorlu'da yola yakın aldığı bir arsada fabrikasını kurarak üretime atılıyor.
Üstelik şimdi 'Bilmiyordum, aslında iyi bir şey değilmiş' diyerek açıkladığı gibi bir kuruş kredi de kullanmadan yatırımlar yapıyor. Tabii yanında bir de finansı teslim ettiği sağ kolu eşi Seher Turan var. Daha önce yurtdışından ithal ettiği yalıtım malzemelerini üretmek için yola koyulan Turan, kısa sürede yeni fabrika alanları satın alarak üretim yerini 6'ya çıkarıyor.
Ode Yalıtım, demir boruların izolasyonunda kullanılan polietilen köpük üretiyor. Yalıtım malzemeleri konusunda bir de İtalyan ortak buluyor.
Mantolama diye tabir edilen binaların sıcağa ve soğuğa karşı yalıtımı işine Türkiye henüz beklenen önemi veremedi. Enerji sıkıntısı sürekli kapımızı çalarken, ısıtma ve soğutma maliyeti giderek artarken hala en tepeden en alta kadar kimse de binaların yalıtımının yapılmasının önemi anlaşılamadı. Kimileri için bu bir ekstra maliyet olarak görüldü, kimileri de işin farkında dahi olamadı.
Global ısınmanın giderek önemli bir gündem maddesi olduğu günlerden geçiyoruz. Isı, Ses, Su, Yangın Yalıtımcıları Derneği'ni (İZODER) de kuran Orhan Turan, 'Düşünün' diyor, "İdeal bir yalıtım yapınca ısı kaybı yüzde 70 azalıyor. Yapmamak vatan hainliği aslında. Ama işte ne yazık ki hala bilincinde değiliz."
Düşünün Türkiye'de kullanılan ısı yalıtım malzemesi 6 milyon metre kare. Bu oran Fransa'da 30 milyon metrekare. Üstelik düşünün Fransa'da ne bizdeki gibi yeni inşaat var, ne de genç bir nüfus! Turan, ' En az Fransa kadar olmamız lazım' diyor ve bu işin giderek önem kazanacağına inanarak yatırımlarına hız veriyor. Tabii bir de iddiası var:
'Ode'yi global marka yapacağız. Başka yolu yok!'