kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Günde 40 milyon dolar sigaraya!

Yeni Haber
Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Demirkazık, günde 40 milyon dolarlık sigara içildiğini bildirdi. Prof. Dr. Demirkazık, sadece sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle sağlık harcamasının ise 3 milyar dolar civarında olduğunu söyleyerek, "Türkiye'de yılda 100 bin kişiden fazla insan kaybediliyor, 10 bin civarında da pasif içici var, onlar da ciddi hastalıklara sahip oluyorlar" dedi.

Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Demirkazık, ANKA'ya yaptığı açıklamada, sigaraya ilişkin çarpıcı istatistikler verdi. Demirkazık, Türkiye'de yaklaşık 17 milyon sigara içicisi olduğunu söyleyerek "Günde 40 milyon dolarlık sigara içiliyor. Bunun yıllık maliyeti ise 15 milyar dolar. Türkiye'deki ilaç pazarının 10 milyar dolar civarında olduğunu düşünürsek, tüketilen sigara pazarı ilaçtan çok daha fazla. Sigaraya çok daha fazla para harcanıyor" dedi. Sigara nedeniyle insanların hasta olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demirkazık, şunları söyledi:

"Sadece sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle sağlık harcaması ise 3 milyar dolar civarında. Buna iş gücü kaybı ve bağlı kayıplar dahil değil. Sigaraya bağlı biraz karamsar bir rakam vereceğim. Türkiye'de yılda 100 bin kişiden fazla insan kaybediliyor, 10 bin civarında da pasif içici var, onlar da ciddi hastalıklara sahip oluyorlar."

Sigara kullanımının gençler arasında da hayli fazla olduğuna değinen Prof. Dr. Demirkazık, Türkiye'de üniversite öğrencilerinin yüzde 50-70'inin sigara bağımlısı olduğunu ve bunların yüzde 70'inin sigaraya üniversitede başladığını, 11-13 yaş grubu çocukların ise yüzde 11'inin bağımlı olduğunu dile getirdi.


SİGARAYI BIRAKMAK ÇOK KOLAY


Tıbbi Onkoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Sevil Bavbek ise, sigaranın yapay bir afet olduğuna değinerek, "Sigara bırakmak çok zor, sigarayı bıraktığınız zaman çok ciddi sıkıntılarınız olur gibi bir takım söylentiler devamlı bilinçaltımıza pompalanıyor. Aslında sigarayı bırakmak çok kolay. Çünkü sigara içen kişi, uyuyarak her gün sigarayı bırakıyor, yatınca sigarayı bırakmış oluyor. Dolayısıyla sigarayı bırakmak zannedildiği kadar zor değil" dedi. Sigarayı bırakırken, ufak tefek sıkıntıların mutlaka olacağına işaret eden Prof. Dr. Bavbek, "Herkes çok yakın bulduğu bir şeyden vazgeçtiği zaman mutlaka sıkıntı yaşayacaktır. Dolayısıyla öncelikle sigarayı bırakmanın çok zor olduğu kanısından kurtulmamız gerek" diye konuştu.

Tıbbi Onkoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Sevil Bavbek özellikle erişkinlerin, hastalıkla doğrudan ya da dolaylı olarak karşılaşmış kişilerin sigarayı bırakmasının oldukça kolay olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Tüm dünyada artan bir trend var; sağlıklı yaşam. Özellikle ABD bu konuda çok başarılı, sigara içimini kontrol altına almış durumdalar. Sigara gerçekten bir madde bağımlılığıdır. Çünkü sigarayı çekiyorsunuz ve saniyede beyninizde bir uyarı oluyor. Sonra hep o uyarıyı arıyorsunuz. Daha light sigarada daha derin çekiyorsunuz, daha çok içiyorsunuz. Bu kanıtlanmış bir şey. Light sigaralar daha derin çekildiği için daha uç yollarda kanser yapıyor."

(ANKA)