kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MUHARREM SARIKAYA

"Temmuz 2009 ittifakı..."

Meclis'te sigara yasağı uygulaması milletvekillerini de birbirine yakınlaştırdı. Bu yakınlaşma Meclis'in her iki tarafına kurulan sigara bahçeleri sayesinde oluştu.
Örneğin, MHP, DTP ve CHP milletvekillerini bir yasa üzerinde bahçesinde görüş alışverişinde bulunurken görmek olası hale geldi.
Meclis'in her iki tarafında kurulu sigara bahçelerinde son günlerin en popüler sohbeti Anayasa Mahkemesi'nde devam eden iki dava...
İlkini yarın görüşecek....
Türban serbestisine zemin hazırlayan Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddelerinde yapılan değişiklikle ilgili olarak dört olasılıktan birine karar verecek.
Yani, değişikliği Anayasa'nın Başlangıç ve 2'nci maddelerinden yola çıkarak yok hükmünde mi sayacağı veya tamamen iptal mi edeceği...
Yoksa, CHP'nin başvurusunu "Yorumlu Ret" ya da ret yoluyla geri mi çevireceği konusundaki kararını açıklayacak...

Yorumlu ret mi?
AİHM'nin dün türbanla derse girmek isteyen iki öğretmenin başvurusunu tam da Anayasa Mahkemesi'nin karar arifesinde açıklamış olması, bir süredir var olan beklentileri farklılaştırdı.
Bundan kaynaklansa gerek, Meclis'te türbanla ilgili Anayasa değişikliğini gerçekleştiren AK Parti ve MHP'de Mahkeme'den "Yorumlu Ret" kararının çıkacağı görüşleri dillendirilmeye başlandı.
Beklentilerine göre, Anayasa Mahkemesi CHP'nin başvurusunu ret edecek, iki maddedeki değişikliğe dokunmayacak.
Ancak, 1989 ve 1991'de YÖK Yasası'nın Ek 17'nci maddesinde yaptığı gibi öyle bir gerekçeye bağlayacak ki bu iptalden çok daha ağır sonuç doğuracak.
Bundan dolayı, Anayasa Mahkemesi'nin kararı hangi yönde olursa olsun, gerekçesinin de süratle yazılıp çıkması gerekiyor.

"Aman sağlam durun"
Doğrudan ilişki kurulmasa da Mahkeme'nin bu kararı AK Parti hakkındaki kapatma davasını da etkileyecek.
Meclis'te kapatma davası ile ilgili beklenti ise en erken eylül, en geç ise kasım ayında sonuçlanacağı şeklinde.
Her ne kadar son dönemde sıkça "Kapanacağımıza inanmıyoruz" söylemi geliştirilse de AK Parti'de ağırlıklı görüş kapanmanın olacağı yönünde.
Dolayısıyla herkes de hesabını kapanma sonrasına göre yapıyor.
Bu aşamada ilginç bir dayanışma da ortaya çıkmış bulunuyor.
Çünkü, Meclis'e yeni girmiş birçok milletvekili iki yılını doldurmadığı için emeklilik hakkını kazanamamış durumda.
O nedenle emeklilik hakkını kazanmamış milletvekilleri AK Parti hakkında kapanma yönünde bir karar çıkması halinde erken genel seçime gidilmesine sıcak bakmıyor.
Sorunun ara seçimle çözümlenmesi yönünde eğilim gösteriyor.
Azımsanmayacak sayıda olan bu durumdaki milletvekilleri yeni bir hükümetin kurulup yoluna devam edeceği inancını her adımda kayda geçiriyor.
Dolayısıyla bugün Meclis kürsüsünden karşılıklı olarak mücadele içinde gözükse de kuliste tam anlamıyla "Temmuz 2009 ittifakı" oluşmuş bulunuyor.
Milletvekilleri emeklilik hakkını elde etmeden seçim meydanlarının yolunu tutmayı düşünmüyor.
Dolayısıyla bürokraside ve siyasilerde yeni beklentiler olsa da Meclis'ten bu kez genel seçim kararının çıkması kolay gözükmüyor.