kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Hasta güvenliğini artırmak için yapılması gerekenler...

Şanlıurfa'da, 12 yıl sonra, ikinci kez bir hastaya AIDS'li kan verildiği yönündeki haberler hakkında ne diyorsunuz? Ülkemizde hasta güvenliğine neden gereken önem verilmiyor? Umut S./Antalya

Sağlık çalışanları da başkaları gibi unutabilirler, şaşırabilirler, karıştırabilirler. Üstelik yoğun bir iş yükü altında çalışan, karşılarındaki hasta kuyruklarının, sabırsızlanan, aceleci hasta ve hasta yakınlarının baskısı altında kalan sağlık çalışanlarının yanlışlık yapma potansiyeli; diğer meslek erbabına göre çok daha fazladır. Ancak dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal, mesleki bilgi ve beceri eksikliği gibi nedenlerle sağlık çalışanları, hiçbir meslek mensubunun hatasıyla kıyaslanamayacak kadar olumsuz sonuçlara yol açabilirler.

Eğitim hiç bitmemeli!
Sağlık kurumlarında sıfır hata düzeyine erişmek mümkün olmasa da, hata oranını en aza indirmek için birçok önlem alınabilir. En başta sağlık çalışanlarının gerekli eğitimi tam olarak almaları gelmektedir. Yaptığı işin amacını, gerekçesini, yöntemini, muhtemel risklerini bilen, bu bilgiyi uygulamaya koyma becerisine sahip olduğunu kanıtlamış ve uygulama sırasında ortaya çıkabilecek beklenmedik durumlarda neler yapabileceği konusunda hazırlıklı bir elemanla çalışılmalıdır. Bu kadarı da yeterli değildir. Tıbbi bilgi ve teknoloji çok hızlı değiştiğinden, bilgi ve becerisini sık sık yenileyen, mezuniyet sonrası eğitim çalışmalarına katılan, devamlı gelişmeleri takip edip, okuyan bir eleman istihdam etmelisiniz. Hata yapmaktan korkan, işine özen ve dikkat gösteren, başkalarının gözlem ve eleştirilerini almakla kendini geliştiren bir elemana sahip olmak zorundasınız. Bu niteliklere haiz olmayan bir kişiyle çalıştığınızda başınız dertten kurtulmaz.

Yaptırım uygulanmalı

Ayrıca sağlık kurumlarının, yeterli ve kabul edilebilir düzeyde ekipman, donanım ve standartlarla, ürettiği hizmeti en iyi hangi koşullarda verebileceğinin fizibilitesini yapmış, imkanlarını maksimum olarak hasta lehine kullanabilen bir işletme anlayışına sahip olması gerekir. Tıbbi uygulama hatalarının azalması için bu hataların, hataya neden olan kişi tarafından telafi edilmesini sağlayacak hukuki yaptırımların uygulanması gerekir. Ölüm ya da sakatlığın yol açtığı yaşam kalitesindeki düşmenin yerini, para veya başka bir şeyle doldurmanın yolu yoktur. Ne var ki cezalar ve hukuki yaptırımlar, bu tür hataların yapılmamasını sağlamak açısından önemli bir işlev görür. Sağlık çalışanı yasalar karşısında hesap vermek zorunda olacağını bilirse, daha dikkatli olacaktır. Bu özen, hasta hakkının korunması için önemlidir. O kişi kimseye hesap vermeye mecbur olmadığını düşünürse; bu onu fazla cesur ve umursamaz yapabilir. 12 yıl önce aynı ilde iki kişinin ölümüyle sonuçlanan benzer bir olay yaşandığı düşünüldüğünde, hukukun caydırıcı olamadığı görülmektedir.