kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güncel Haberler
Geriİleri
Türkiye ile ABD arasında ''Barışçı nükleer işbirliği anlaşması''
01:42
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Türkiye ile ABD arasında Barışçı Nükleer İşbirliği Anlaşması'nın devreye girdiğini duyurdu.

Sean McCormack tarafından yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki diplomatik nota değişimiyle, ''ABD-Türkiye Nükleer Enerjinin Barışçı Kullanımına İlişkin İşbirliği Anlaşması'nın'' yürürlüğe girdiği kaydedildi.

Açıklamaya göre anlaşma, ABD ile Türkiye arasında, ''üzerinde anlaşılmış, silahların yayılmasına karşı koşullar ve kontroller altında, barışçı nükleer işbirliği için kapsamlı çerçeve'' sağlıyor.

McCormack açıklamada, anlaşmanın, ''silahların yayılmasına karşı ilkelerle tutarlı bir biçimde barışçı nükleer enerji gibi önemli bir alanda karşılıklı yarar sağlayacak işbirliği için sağlam bir temel oluşturduğunu'' da kaydetti.

Buna göre anlaşma, ilk etapta gelecek 15 yıllık dönemi kapsayacak. 15 yıldan sonra ise, iki taraftan birinden anlaşmayı sona erdirme yönünde itiraz gelmediği takdirde her 5 yılda bir otomatik olarak yenilenecek.

Açıklamada anlaşmanın, Amerikan ve Türk sanayi sektörlerine, iki ülke arasında teknoloji, materyal, reaktör, nükleer araştırma ve nükleer güç üretimiyle ilgili unsurların paylaşımı olanağı sağlayacağı belirtildi.

McCormack'in açıklamasında, anlaşmanın, iki ülke arasında, vatandaşlarının refahını artırmaya yönelik sivil nükleer enerjinin güvenli bir biçimde geliştirilmesi ve kullanımı konusunda ''güçlü bir kararlılığın'' altını çizdiği ifade edildi. Açıklamada anlaşmanın, ''iki yakın dost ve müttefikin, güçlü, küresel nükleer silahların yayılmasına karşı bir rejimin desteklenmesindeki kararlılığı'' vurguladığı da belirtildi.

Açıklamada, ''ABD ve Türkiye, Barışçı Nükleer İşbirliği Anlaşması'nı bugün devreye sokarak, silahların yayılmasının önlenmesi ve enerji güvenliğini kuvvetlendirmede uzun ve verimli bir ortaklık yönündeki beklentilerine doğru önemli bir adım attı'' ifadesi kullanıldı.