kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yüksek öğrenimde 110 bin ek kontenjan

Nergis DEMİRKAYA ANKARA
4 yıllık fakültelerde 67 bin, 2 yıllıklarda 43 bin ve özel yetenekle öğrenci alan okullarda 3 bin kişilik kontenjan artışı, bu yıl sınava girenlerin şansını artıracak..
Devlet, vakıf ve KKTC'deki üniversitelerde bu yıl yapılan kontenjan artışının ayrıntıları belli oldu. Dört yıllık fakülte, iki yıllık meslek yüksekokulu ve özel yetenek sınavıyla öğrenci alan üniversitelerdeki toplam kontenjan artışı 110 bini geçecek. Bu artışlarla YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, "Kontenjanları yüzde 25 artıracağız" hedefi de gerçekleşmiş olacak. YÖK Genel Kurulu'nda geçtiğimiz hafta karar altına alınan kontenjan artışıyla ilgili çalışmada sona yaklaşıldı. Hafta sonuna kadar teknik bazı ayrıntıların tamamlanacağı çalışmada, toplam kontenjan artışıyla ilgili sayılar netleşmeye başladı. YÖK üyelerinden elde edilen bilgiye göre, en yüksek kontenjan artışı devlet üniversitelerinde oldu. 57 bini 4 yıllık fakültelerde, 30 bin kadarı meslek yüksekokullarında olmak üzere devlet üniversitelerinde, toplam 87 bin kontenjan artışı yapıldı.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE PATLAMA
Vakıf üniversiteleri kontenjan artışında da patlama yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 37 bin kontenjanı bulunan vakıf üniversitelerindeki kontenjan sayısı 21 bin artarak, 48 binin üzerine çıkacak. Vakıf üniversiteleri kontenjan artışının yaklaşık 13 bini iki yıllık meslek yüksekokullarında, 6 bini ise 4 yıllık fakültelerde yapıldı. Artışta, yeni kurulan vakıf üniversitelerine verilen kontenjanların ve vakıf üniversitelerinde yeni açılan programların etkisi olduğu öğrenildi. Yarı yarıya kontenjanları boş olan KKTC'deki üniversitelerde de kontenjan artışı yapıldı. Üniversitelerin açmak istediği yeni programlara izin verilmedi, ancak öğrencilerin ilgi gösterdiği programlarda, üniversitelerin talepleri üzerine yaklaşık 3 bin 500 kontenjan artışına gidildi. 110 bini bulan kontenjan artışı bu yıl sınava girecek öğrencilerin şansını artıracak. Tercihin yüksek olduğu ancak kontenjanı sınırlı olan bölümlere daha çok öğrenci girecek.