kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

TEMA ve TURMEPA'dan eğitim kampanyası

Yeni Haber
Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma (TEMA) Vakfı ve Deniz Temiz (TURMEPA) Derneğince, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin nedenleri, sonuçları ve alınabilecek önlemler konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla ortak bir kampanya düzenlendi.

''Geleceğimiz erimesin'' sloganlı kampanya, Galata Köprüsü altındaki bir restoranda düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.TEMA Vakfı Kaynak Geliştirme ve Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Yeşim Beyla, Türkiye'nin iki önemli sivil toplum kuruluşunun bir ilki gerçekleştirerek, ortak bir kampanyaya imza attığını belirtti. Beyla, TEMA ve TURMEPA'nın kampanyada ''Geleceğimiz Erimesin'' sloganıyla 81 ilde 810 bin kişiye ulaşmayı hedeflediğini söyledi.

Öncelikle destek ve maddi kaynak bulunması gerektiğini ifade eden Beyla, karadan gezici eğitim merkezi, denizden de tekne ile 81 ile gidilerek insanlığın geleceğinin tehdit altında bulunma nedenlerinin ve çözümlerinin 7'den 70'e herkese anlatılacağını kaydetti.Kampanya için 3 milyon YTL'lik bir bütçe hedeflendiğini vurgulayan Beyla, eğitim merkezi olarak kullanılması için TEMA'nın 40 kişiye eğitim verilebilecek büyüklükte bir TIR, TURMEPA'nın da güneş enerjisi destekli, hibrit motor ve yelkeni bulunan bir tekne almayı planladığını söyledi.

Yeşim Beyla, iş dünyasının bu kampanyaya destek vermesini beklediklerini, halkın da Avea, Turkcell ve Vodafone hatlarından ''4014''e kısa mesaj atarak 5 YTL bağışlayabileceklerini, ayrıca Vakıflar, İş, Yapı Kredi ve Ziraat bankalarının Levent şubelerindeki özel hesaplara bağış yapabileceklerini bildirdi.3 milyon YTL'lik bütçenin toplanmasının ardından, önce TIR ve teknenin satın alınacağını belirten Beyla, ''Kampanyayı başlatıyoruz, ama uygulama süreci henüz başlamadı. En geç bu yılın Eylül ayında başlamayı hedefliyoruz'' dedi.

TURMEPA

TURMEPA Genel Sekreter Yardımcısı Jülide Ergin de küresel ısınma ve iklim değişiklikliği sorununun artık çevre konusu olmaktan çıktığını ve herkesin yaşamının bir parçası haline geldiğini söyledi.

Ergin, 2007'nin son aylarında Birleşmiş Milletler'in yayınladığı rapora göre, insanlığın dünyaya bu şekilde davranmaya devam etmesi halinde 2050 yılında Kuzey Kutbu başta olmak üzere bütün buzulların eriyeceğini, buna bağlı olarak deniz seviyesinin yükseleceğini, tahıl üretiminin biteceğini, büyük fırtına ve sellerin oluşacağını anlattı.

Aynı rapora göre Türkiye'yi de çok ciddi tehlikelerin beklediğine dikkati çeken Ergin, Türkiye'de en fazla kıyıların zarar göreceğini, balıkçılık ve turizmin olumsuz etkileneceğini söyledi.

Ergin, ''Karada TEMA ve denizde TURMEPA, bu konunun önemine inanarak birlikte yola çıktık. Toprak, su ve oksijen yaşam için 3 temel element. Bunların önemini anlatmak için 81 ilde 810 bin kişiye ulaşacağız. TURMEPA güneş enerjisi ve yelkenli ile çalışan bir teknede 28 ilde her gün 180 kişiyi eğitecek'' diye konuştu.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin getireceği sonuçların zararlarını en aza indirmek için öncelikle denizlerin, suların ve bitki örtüsünün öneminin anlatılması gerektiğini kaydeden Ergin, ''Bu konuda toplumsal bir bilinç yaratılması için çalışmalarımıza ve kampanyaya tüm Türkiye'yi destek olmaya çağırıyoruz'' dedi.

Basın toplantısının ardından basın mensuplarına ve dernek üyelerine balık ekmek ikram edildi.

AA