kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başınız dönmesin istiyorsanız yavaş yavaş ayağa kalkın!

Dr. Ece Hattat
30.05.2008
Bugünlerde ne zaman ayağa kalksam başım dönüyor. Bu durumu havanın sıcaklığına ve hiç su içmememe bağlıyorum. Sizce sorunum ne? Pelin B./İzmir

Ayağa kalkınca aniden başınız dönüyor ve gözleriniz kararıyorsa, bunun çok sık yaşanan ve 'postural hipotansiyon' denilen bir yakınma olduğunu bilmelisiniz. Bu sorun genelde tehlike yaratmaz. Hatta tedavi edilmesi bile gerekmez. Ayağa kalktıktan sonra birkaç saniye veya dakika içinde şikayetleriniz azalır. Ancak uzun süredir düşük kan basıncı atakları yaşıyorsanız, bunun başka hastalıkların habercisi olabileceğini de unutmamalısınız.

KAN BASINCI DÜŞÜYOR
Ayağa kalktığınızda, yerçekimi kanınızın bacaklarınızda göllenmesine neden olur. Bu durum kalbinize dönen kan miktarını azaltıp, kan basıncınızı düşürür. Normalde kalp ve boyun damarlarınızda bulunan özel kan basıncı algılayıcıları düşük kan basıncını fark edince, kalbinize daha hızlı çarpması ve daha fazla kan pompalayarak kan basıncınızı yükseltmesi için mesajlar yollar. Yaşlandıkça bu algılayıcıların yetenekleri azalır. Kalbiniz de gençlik yıllarındaki gibi hızla çarpıp, durumu düzeltemez. 65 yaşını geçtiyseniz, bu sorunla karşılaştığınızda şaşırmayın. Özellikle sıcak yaz günlerinde, yeterli sıvı almıyorsanız bu durumla karşılaşabilirsiniz.

ÖNLEMLER ALIN!
Ayağa kalktığınızda sürekli baş dönmesinden şikayetçiyseniz; altta yatan ciddi bir sorun olup olmadığını araştırmak için doktora gidin. Doktorunuz sorunun kalp, beyin ya da sinir sisteminizden mi geldiğini araştıracak ve buna göre bir tedavi planı oluşturacaktır. Alabileceğiniz bazı önlemler de var: Yavaş yavaş ayağa kalkın. Uzandıysanız ayağa kalkarken mutlaka bir dakika oturarak bekleyin. Ayağa kalkınca başınız dönerse, hemen oturun. Yere bir şey düşürdüğünüzde, dizlerinizi bükerek eğilin. Uzun süre bacak bacak üstüne atmayın. Bol bol su için ve çok sıcak havalarda dışarı çıkmaktan kaçının.