kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Robot kollar Mars toprağına dokundu

Yeni Haber
NASA'nın 10 aylık yolculuktan sonra bir hafta önce Mars'a başarıyla indirdiği Phoenix'in (Zümrüdü Anka Kuşu) robot kolu, ilk kez Kızıl Gezegen'in toprağına dokundu.

Bilim insanları, topraktaki buz halinde olduğu tahmin edilen suyu tespit edecek robot kolun Mars toprağına dokunmasıyla "ayak izine" benzer iz bıraktığını belirterek, bunun Phoenix'in deneyleri için yapılacak bir dizi eylemin ilk adımı olduğunu kaydettiler.

Test aşamasındaki robot kolun kamerası ayrıca, uzay aracının altında bulunan ve buz olduğu sanılan kütlenin fotoğraflarını çekti.Kendi laboratuvarına sahip Phoenix, robot kolunun test edilmesinin ardından kepçesiyle toprağı kazarak toprak ve buzu analiz etmeye başlayacak.

Dünya'dan 676 milyon km uzaklıkta bulunan Mars'taki tarihi araştırma, Tucson'daki Arizona Üniversitesi ve NASA'nın Pasadena'daki Jet Motorları Laboratuvarı tarafından ortaklaşa yürütülüyor.Phoenix'in önceki gün gönderdiği fotoğraflar, NASA uzmanlarına, uzay aracının Kızıl Gezegen'in yüzeyinde aradığı buzu ortaya çıkarmış
olabileceğini düşündürmeye başlamıştı.

Bilim insanları, bu fotoğrafların ardından, uzay aracının güçlü motorlarının iniş sırasında yüzey toprağını kaldırarak, buzu ortaya çıkarmış olabileceğini düşünüyorlar. Asil görevi Mars toprağını robot koluyla kazarak buz halinde olduğu sanılan suyu ve olası organik maddelerle mikroskobik yaşam koşullarını bulmak olan Phoenix'in gönderdiği fotoğraflardan, aracın altından görüntülenen birisinde, uzay aracının üç ayağından birisinin yanında buza benzer geniş bir parça dikkati çekiyor.

Yeni fotoğraflar bilim insanlarını heyecanlandırırken, buzun yüzeye yakın olduğu ve aracın robot kolunun kolaylıkla ulaşabileceği düşünülüyor.