kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UFUK SANDIK

EDS ambulanstaki yaralı hastayı öldürüyordu

Trafik lambasının kırmızıdan yeşile dönmesini beklerken, canhıraş siren sesiyle irkildi. Dikiz aynasına baktı, arkadan hızla yaklaşmakta olan ambulansı gördü. Ambulansa yol vermek için hareket etti ama önündeki araçlar olduğu yerde duruyordu. Onlar hareket etmeden ambulansa yol açması mümkün değildi. Korna çalıp, önündeki sürücüleri uyarmaya çalıştı. Kimse oralı olmadı. İnsanların nasıl bu kadar vurdumduymaz olduklarını düşünürken, yanındaki taksi şoförüne kulak verdi. Taksi şoförü; yeşil ışık yanmadan kimsenin ambulansa yol vermeyeceğini söylüyordu. Nasıl olurdu? Acil hasta yetiştirmeye çalışan ambulansa yol vermek için neden yeşil ışığın yanması beklerlerdi? Taksi şoförü anlatmaya devam etti. Bunun EDS yani Elektronik Denetleme Sistemi'nden kaynaklandığını söyledi. Kırmızı ışık ve emniyet şeridi ihlali yapanları görüntülemek için uygulanan EDS, ambulansa yol vermek için bile olsa kırmızı ışıkta geçenleri tespit ediyordu. Bu sürücüler kırmızı ışık ihlali nedeniyle ceza ödemek zorunda kalıyorlardı. Birçok kez bu yüzden ceza ödediğini söyledi.
Kırmızı yeşile döndü. Otomobiller hareket etti. Ambulans bulduğu aradan sıyrıldı yoluna devam etti. Siren sesi uzaklaştı. Bu olay kısa bir süre önce İstanbul'un merkezinde, en işlek caddelerinden birinde yaşandı.
Trafik akışı kontrolünün sağlanması ve şehir yaşantısının kurallara uygun, medeni bir yapıya kavuşturulması amacıyla başlatılan EDS uygulaması başarısını kanıtladı. Uygulamadan sonra kırmızı ışık ve emniyet şeridi ihlali yüzde 90 oranında azaldı. Ancak, ortada bir sorun var. Çünkü EDS, kırmızı ışık ihlalini iyi ya da kötü niyetli olarak ayırmıyor. Sadece, kameranın tespit ettiğini görüntülüyor. Sözünü ettiğim olayın benzerinin bir daha yaşanmaması için görev, cezai işlemleri takip eden Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne düşüyor.
O ambulansta sevdiğiniz bir yakınınız hatta siz olabilirdiniz. Bunu unutmayın. Hasta taşıyan ambulanslara ne olursa olsun yol verin.