kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Hava ulaştırmada leasing vergisi yüzde 1'e çekilecek"

Yeni Haber
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, hava yolu sektöründe leasing vergilerinin yüzde 1'e düşürülmesini planladıklarını açıkladı.

Bakan Unakıtan, Milli Eğitim ve Maliye Bakanlığı arasında düzenlenen "2008 yılı Vergi Konulu Resim, Şiir ve Afiş Yarışması" ödül törenine katıldı. Ödül töreni öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Unakıtan, Merkez Bankası Başkanı'nın maaşına ilişkin soruya "Merkez Bankası Başkanı'nın maaşının tespitinin bir prosedürü var. İnanın bana onun şu anda ne kadar olduğu aklımda değil ama çok icap ederse kamuoyuna açıklama yaparız" cevabını verdi.

Unakıtan, hava yolu kuruluşlarının leasing vergileri ile bir çalışma yapılıp yapılmadığına yönelik soru üzerine ise oranın yüzde 1'e çekilmesini düşündüklerini söyledi. Türkiye'de havacılık sektörünün yeni olduğunu ve özellikle özel hava yollarının Türkiye'ye yeni yeni girmeye başladığını belirten Unakıtan, "AKP Hükümeti döneminde yapılan gelişmelerden büyük çaplı faydalanıldı. Hiç hayatında uçağa binmeyen kimseler uçağa binmeye başladı. Bunu daha da arttırmak istiyoruz. Bunun için de havacılık sektörünün gelişmesi lazım. Biliyorsunuz hava yolları uçakların tamamını leasing yoluyla kiralıyor. Bu nedenle daha önce olduğu gibi leasing vergilerinin yüzde 1 olmasını düşünüyoruz" diye konuştu.

Bakan Unakıtan, gazetecilerin Gelir Vergisi Kanunu ile ilgili çalışmaları sorması üzerine, bu konudaki hazırlıkların bitirildiğini ve kendisine gönderildiğini söyledi. Unakıtan, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yasa ile ilgili çalışma yapacağını, daha sonra kendisinin tasarıyı imzalayarak Meclis'e göndereceğini söyledi. Unakıtan Meclisin yoğun gündemi nedeniyle kanunun yasalaşmasını beklemediğini, gelecek yasama döneminin başında yasalaşacağını düşündüğünü söyledi.

Bakan Unakıtan, akaryakıttaki vergilerin arttırıldığının hatırlatılması üzerine ise KDV ve ÖTV'nin arttırılmadığı yanıtını verdi. ÖTV'nin maktu olduğunu ifade eden Unakıtan, belirlendiği tarihten bu yana hiçbir artış görmediğini söyledi.

(ANKA)