kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Banker Kastelli intihar etti

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Banker Kastelli" olarak bilinen Abidin Cevher Özden, Kadıköy'deki işyerinde silahla intihar etti. Özden, hayatını kaybetti.

* CEVHER ABİDİN ÖZDEN'İN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

Kuşdili Caddesi üzerinde bulunan Efes Çarşısı'nın ikinci katındaki bürosunda ağzına silah dayayan Abidin Cevher Özden, silahı ateşledi. Özden, olay yerinde hayatını kaybetti.

Polis ekiplerinin büroda ve ceset üzerindeki incelemesi sürüyor.



KASTELLİ: "NİYETİM; KİMSEYİ ALDATMAK VE KANDIRMAK DEĞİLDİ"

Kadıköy'deki bürosunda silahla intihar ederek hayatına son veren ve kamuoyunda "Banker Kastelli" adıyla bilinen Abidin Cevher Özden, intiharından önce bıraktığı notta, niyetinin kimseyi aldatmak ve kandırmak olmadığını yazdı.

İntiharından önce üzerinde "Savcıya verilecek" yazan bir not bırakan Abidin Cevher Özden, haksız yere suçlandığını, basının üzerine çok geldiğini savundu. Özden notunda, "Bugüne kadar işlerim ters gitti. Niyetim; kimseyi aldatmak ve kandırmak değildi. Bu nedenlerle ailemle aram bozuldu. Ölümümden kimse sorumlu değildir" ifadelerine yer verdi.

ÖZDEN'İN AVUKATI KONUŞTU

Kadıköy'deki bürosunda silahla intihar eden iş adamı Abidin Cevher Özden'in avukatı Tufan Atlı, Özden'in 3-4 ay önce de bir intihar girişiminde bulunduğunu belirterek, ''Sıkıntısı vardı. Refahtan gelen bir insanın büyük krize düşmesi insanı bunaltıyor'' dedi.Abidin Cevher Özden'in Efes Çarşısı'ndaki bürosuna gelen avukatı Tufan Atlı, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Atlı, şunları söyledi:

''Bürosunda ağzına ateş ederek intihar etmiş. Bu kez başardı. Karacaahmet'te oğlunun mezarı başında intihara teşebbüs ettiği silahtan farklı bir silah kullanmış. En son 2-3 gün önce görüşmüştüm. Bana, içeriğini hiç kimseye söylemememi istediği bir mektup bırakmıştı. Mektubu henüz açıp okumadım. En son 3-4 ay önce bir teşebbüsü olmuştu. Sıkıntısı vardı. Refahtan gelen bir insanın büyük krize düşmesi insanı bunaltıyor. 1988 yılında sıkıntıya düştüğünde, bunu aşacağımızı söylemiştik ve krizi aşmıştık. Son görüşmemizde, önümüzdeki sıkıntıları yine aşacağımızı söyledim.''

Tufan Atlı, ''Abidin Cevher Özden'in intihar ettiği masanın üzerinde kendisine hitaben yazılmış bir not bulunduğu ve bu notun içeriğinin ne olduğuna'' ilişkin soruyu yanıtlarken, notu görmediğini ve içinde yazılanlar hakkında bilgisi olmadığını söyledi.

Olayı duyarak Efes Çarşısı'na gelen, iş adamı Abidin Cevher Özden'in yanında 5 yıl çalıştığını, 8 ay önce de ayrıldığını belirten Pınar Yaşar, iş adamının sıkıntıları bulunduğunu, bunları paylaşmadığını ve içine attığını anlattı.Bu arada, polis ekiplerinin, Abidin Cevher Özden'in intihar ettiği bürosundaki incelemeleri sürüyor.Özden'in büroyu, yakın zamanda kiraladığı öğrenildi.

BANKER KASTELLİ OLAYI NEDİR?

80'li yıllarda ünlü sinema oyuncularının rol aldığı 'Banker Kastelliii... Banker Kastelliii' reklamlarının gerçek yıldızıydı Cevher Özden.20 yıl önce Banker Kastelli adı çok şey ifade ediyordu insanlar için. Kastelli, çok kazandıran bankerdi. Yarım milyonu aşkın insanı peşinden sürüklemişti. Hızlı yükselişi daha hızlı bir inişle noktalandı.

"Banker Kastelli" adıyla tanınan Cevher Özden piyasanın en büyüğü idi ve 150 milyar lirayı aşan paranın yaklaşık 100 milyarını toplamıştı. Ancak bankaların mevduat sertifikası satışına getiren sınırlamalar ve daha sonra yasaklamalar Banker Kastelli'nin de sonunu getirecekti.

1982 yazına doğru artık sadece Çavuşoğlu-Kozanoğlu grubuna bağlı Hisarbank'ın ve Özer Çiller'in başında bulunduğu İstanbul Bankası'nın sertifikalarını satmaktan başka bir yolu kalmayan Kastelli'ye son darbe 18 Haziran 1982'de indirildi. Bu tarihte İstanbul'da yapılan toplantıda o sırada Türkiye'de faaliyet gösteren 40 bankanın hepsinin imzaladığı bir kararla artık "Bankalar bankerler aracılığıyla mevduat sertifikası satmayacaklar ve pazarlamayacaklar"dı.

Halktaki güvensizlik had safhada olduğu için bankaların bu kararı gazetelerde yarım sayfayı bulan büyük ilanlarla duyuruluyordu, ama aynı gazete sayfalarının diğer yarısında Banker Kastelli'nin ilanları da çıkmaya devam ediyordu.

Son zamanlarında Türkiye'nin en ünlü artist ve aktörlerine reklam filmleri çektiren Kastelli, "Güven tecrübe edilmez, tecrübeden doğar" diyordu. Kastelli gerçekten de tecrübeliydi ve gazetelerde bu ilanlar çıkarken, 19 Haziran Cumartesi günü soluğu İsviçre'de alacaktı.

Uçak bileti gidiş-dönüştü ve dönüş tarihi olarak da 22 Haziran Salı günü görünüyordu. Ama Banker Kastelli o tarihte dönmeyecek, çok daha sonra Türkiye'ye döndüğünde hakkında verilen gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevrilerek yeni ikamet adresi Bayrampaşa Cezaevi olacaktı.

Kastelli'nin ardından Hisarbank ve İstanbul Bankası da batacaktı. Böylece Türkiye ilk kez o tarihlerde tanık olduğu banka batışlarına daha sonraki yıllarda bir çok kez tanık olacak ve hatta alışacaktı. On binlerce insanı perişan eden, intiharlara yol açan tam bir facia ortaya çıkmıştı.

Yarım milyonu aşkın insanı peşinden sürükleyen Kastelli'nin hızlı yükselişi uzun sürmedi. Dolandırıcı ilan edildi, İsviçre'ye, oradan da Tunus'a kaçtı, elleri kelepçelenip Türkiye'ye getirildi. Hakkında dolandırıcılık dahil 11 ceza davası açıldı, 8.5 ay hapis yattı. Daha sonra aklandı. Ancak Kastelli'nin çöküşü devam etti.

OĞLUNUN MEZARI BAŞINDA BUNALIMA GİRMİŞTİ

Kastelli 2007 yılında bunalıma girerek, 1982 yılında eroin komasından ölen oğlu Hakan Özden'in mezarı başında havaya 13 el ateş etmişti. Piyasaya borcu olduğunu, alacaklıların kapısına dayanmasını gururuna yediremediğini söylediği belirtilen Kastelli, intihara kalkıştığı yolundaki haberleri yalanlayarak, "İntihar etmek isteseydim, herhalde havaya ateş etmez kafama sıkardım" demişti.

HACİZLİ MALVARLIĞI KAVGASI


Son olarak Cevher Abidin Özden ile karısı ve çocuklarının malvarlığı kavgasına girdiği ortaya çıkmıştı. Borçları nedeniyle Özden'lerin Maçka'daki evlerine haciz geldiği ileri sürülürken, Özden'in üvey oğlu Cemil Bahadır, annesinin üzerine kayıtlı 3 milyon dolar değerindeki dairenin hileyle alınmak istendiğini savunulmuştu. Edinilen bilgiye göre, Maçka'daki 375 metrekarelik 3 milyon dolar değerindeki daire, resmi kayıtlarda Cevher Abidin Özden'in eşi Mukadder Özden adına kayıtlı. Haciz memurları Özden'in Nurgül Kaya'ya olan 370 bin YTL borcuna karşılık daireyi haciz yoluyla satmak için Aralık 2007'den itibaren 4 kez girişimde bulundu. 4 Aralık 2007'de Mukadder Özden'den (80) borca kefil olduğuna dair imza alındı. Cevher Abidin Özden'in Mukadder Özden'den olma üvey oğlu Cemil Bahadır haciz işleminin bir hile olduğunu iddia etmişti.