kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Obama kilisesi ile yollarını ayırdı

Yeni Haber
ABD'deki Demokrat Parti'nin başkanlık yarışındaki adaylarından Senatör Barack Obama, 20 yıldan beri mensubu bulunduğu ABD'nin Chicago kentindeki Teslis Birleşik İsa Kilisesi ile yollarını ayırdı.

Obama'nın, 20 yıldan beri üyesi bulunduğu kilisenin vaizi Rahip Jeremiah Wright'ın ABD'de büyük tartışmalara yol açan kışkırtıcı konuşmalarının ardından, yine aynı kiliseden Rahip Michael Pfleger'in de eleştirilere neden olan konuşması üzerine kiliseden ayrılma kararı aldığı bildirildi.

Obama'nın başkan adaylığı kampanyasında iletişimler direktörlüğü görevini yürüten Robert Gibbs, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Obama'nın kilise ile bağlarını kopardığına ilişkin bir mektubu kiliseye gönderdiğini belirtti.

Obama, Gibbs'in açıklamasından saatler sonra yaptığı basın toplantısında, kiliseden ayrılma kararını almanın kendisi için kolay olmadığını belirterek, bu kararı üzüntü içinde aldığını söyledi.

Wright'ın, Washington'da Basın Kulübü'nde yaptığı, tartışmaları yeniden alevlendiren konuşmasından bu yana eşiyle kiliseden ayrılma konusunu görüştüklerini anlatan Obama, ''Ailemize yeni bir kilise bulacağımızdan şüpheliyim''dedi. Kendisinin bir başkan adayı olması nedeniyle ayrıldığı kilisede her kim konuşursa konuşsun, söylenen sözlerin kendisi tarafından açıklanan görüşler ve değerlerle çelişse bile kendisine mal edileceğinin anlaşıldığını belirten Obama, kiliseden ayrılma kararının kendi başkanlık kampanyasına etkisinin ne olacağı konusunda bir fikir sahibi olmadığını ancak bu kararın hem kilise hem de ailesi için doğru bir karar olduğunu bildiğini söyledi.

Wright'ın, ABD'deki ırklar arasında gerilimi artıran konuşmalarının ardından, Pfleger'in de misafir olarak kilisede yaptığı bir konuşmada, Obama'nın başkan adaylığı yarışındaki rakibi Hillary Rodham Clinton hakkında alaylı sözler sarf etmesi büyük eleştirilere neden olmuş ve Obama, hem Wright'ı hem de Pfleger'i yaptıkları konuşmalar nedeniyle kınamıştı.

(AA)