kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Ağzı olan konuşuyor' ama onlar konuştukça servet kazanıyor!

FATİH ATALAY
Özel toplantılara davetli konuşmacılar paraya para demiyor. Clinton konuşarak dakikada 10 bin, Cem Yılmaz bin 111 $ kazanıyor..
Dünyada son 10 yılda yaygınlaşan, Türkiye'de ise son birkaç yıldır görmeye başladığımız şirket toplantılarına yabancı konuşmacı getirme trendi şirketlere 'tuzluya' patlıyor. Konuşmacılar genellikle günübirlik gelip, 45 dakikayla 1 saat arasında konuşma yapıyor ve şirketin belirlediği bir etkinliğe katıldıktan sonra yüzbinlerce dolar kazanıyor Konuşmacılar mesafeye, konuşma yapılacak tarihe, konuşmanın uzunluğuna göre etkinlik başına fiyat talep ediyor. Eski ABD Başkanı Bill Clinton 280-460 bin dolar, Jack Welch 100-250 bin dolar, Richard Branson 100-275 bin dolar ve hafta içinde Türkiye'ye gelen eski hakem Pierluigi Collina ise 23-55 bin dolar istiyor. Böylece Clinton'ı toplantısında konuşturmak isteyen şirketler dakikasına 10 bin doları gözden çıkarmış oluyor.

GREENSPAN, 250 BİN DOLAR
Konuşmacı bulmak isteyen şirketler özellikle internette faaliyet gösteren 10'a yakın sitede kendilerine uygun konuşmacıları seçebiliyorlar. Bu sitelerden bir tanesi olan Speakers Associates yetkilisi Cosimo Turroturro eski Sovyetler Birliği (SSCB) Başkanı Mikhail Gorbaçov'un konuşma başına 200 bin dolara Türkiye'ye geldiğini, toplantılara birisi çevirmen olmak üzere 3 kişiyle katıldığına dikkat çekiyor. Dünyanın en pahalı konuşmacılarından biri de eski ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan. Lehman Brothers'ın 2006 yılında yaptığı bir davette konuşmak için 250 bin dolar aldığı kaydedilen Greenspan, ayrıca Japonya'da yapılan bir davete tele- konferansla bağlanıp, yaptığı konuşma için 180 bin dolar alması basında geniş yer bulmuştu. Konuşma başına; Microsoft'un kurucusu Bill Gates ortalama 250, Al Gore ise 100-175 bin dolar istiyor. Efsane futbolcu Maradona'nın ise belli bir fiyatının olmadığına değinen Turroturro, "Maradona'ya teklif yapmanız gerekiyor. Ama fiyatının Gorbaçov'dan daha yüksek olduğunu söyleyebilirim. İtalyanca ve İspanyolca konuşuyor" diyor.
Haberin fotoğrafları