kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Karbondioksit yakalama" makinesi

Yeni Haber
Amerika'daki Columbia Üniversitesi'nde çalışan fizikçi Klaus Lackner'in önderlik ettiği bir grup bilim adamı, "karbondioksit yakalama" makinesi üzerinde çalışıyor. Bilim adamları, 2 yıl içinde makinenin protipi üretmeyi planlıyor. Uçaklara yerleştirilebilecek kadar küçük bir makine ile atmosfere salınan karbondioksitin önüne geçilerek küresel ısınmanın durdurulması amaçlanıyor. Fizikçi Lackner, makinenin üretilmesinin 100 bin sterline mal olacağını tahmin ediyor.

Guardian gazetesi, bilim adamlarının, bu makinenin, küresel ısınmayı çözmek için "sihirli değnek" olmadığını vurguladıklarını belirtti. Gazete, atmosferdeki karbondioksiti emmek için milyonlarca makine olması gerektiğini söylediklerini kaydetti. Buna rağmen bilim adamları, küresel ısınmanın, teknoloji ile bertaraf edilebileceğine inandıklarını söyledi.
Gazeteye konuşan Lackner, "Gazeteye 'sorun çözüldü' diye manşetler atamayız. Ancak bu makine sorunları çözmede yardımcı olacak. Küresel ısınmayı çözmek için acele ediyoruz ve atmosferdeki karbondioksit oranı tehlikeye seviyeye gelmeden bu trendi durdurmalıyız. Bu makine, bu trendi durduracak. Dünyayı yok etmeden fosil yakıt kullanmaya izin veren bir teknoloji peşindeyim çünkü insanlar bu yakıtları kullanmaya devam edecek." dedi.

Guardian, Lacker'in bu açıklamalarına karşın bilim adamları daha önce yaptıkları açıklamalarda, bu tür bir makinenin enerji ihtiyacının çok olması nedeniyle işe yaramayacağını düşündüklerini hatırlattı. Ayrıca, gazete, Hükümetlararası İklim Değişikliği Paneli'nin de 2005'te yayınladığı raporda, bu tür bir makinenin çalışmayacağını bildirdiğini de kaydetti. Bu eleştirilere karşın Lackner, makinenin tekrar çalışması için gerekli olan enerji ihtiyacını önemli oranda düşürdüklerini savundu. Fizikçi Lackner, gazeteye ayrıntı vermese de gazetenin ulaştığı patent kayıtlarına göre makine, nem bazlı bir sistem üzerinde çalışıyor. Makine üzerinde çalışan bilim adamları, suyun temizlenmesi için kullanılan sistemin, bir benzerinin karbondioksit tutma için kullanabileceği kanaatinde. Bilim adamları, tutulan karbondioksitin, nemli hava tarafından emilebileceğini keşfetmiş. Lackner, keşfe ilişkin olarak "yarı tesadüf yarı çalışma" olarak nitelerken "İlk gördüğümde inanamadım." dedi.

CİHAN