kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

DTP'de kongre hesapları

Yeni Haber
Ahmet Türk'ün grup başkanlığından ayrılmasıyla parti içi çekişmenin su yüzüne çıktığı DTP'de bütün hesaplar Temmuz ayında gerçekleştirilecek olan kongreye yönelik yapılmaya başlandı. Türk'ün kongrede aday olması beklenirken, farklı isimler de ortaya atılmaya başlandı. Bu isimler arasında ise HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak'ın da ismi geçiyor. Bozlak'ın siyasi yasağının Temmuz ayında biteceğine dikkat çekilirken, adaylık teklifi götürülebileceği konuşuluyor. Kongre öncesinde genel başkan arayışına giren DTP'de, Bozlak'ın yanı sıra eski DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın da ismi kulislerde dile getiriliyor.

Demokratik Toplum Partisi (DTP), Temmuz ayının ikinci haftasında yapılması planlanan kongreye hazırlanıyor. Ahmet Türk'ün Kuzey Irak'ta Talabani ile görüşme yaptığı günlerde, Parti Meclisi tarafından Emine Ayna'nın Genel Başkanlığa getirilmesi, Türk ve Türk'ü destekleyen milletvekilleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Yaşanan bu gelişmenin ardından da Ahmet Türk, Parti Meclisi'nin de kararıyla Grup Başkanlığı görevinden ayrılmıştı. Türk'ün grup başkanlığından istifasıyla, kulislerde DTP'de "Diyarbakırlılar" olarak adlandırılan şahinler grubunun ağırlık kazandığı yorumları yapılırken, hesaplar da Temmuz ayında gerçekleştirilecek kongreye yönelik yapılmaya başlandı.

TÜRK KONSENSUS SAĞLANIRSA ADAY OLACAK

Türk'ün grup başkanlığından ayrılması parti içinde ve tabanında da geniş yankı uyandırırken, geçen kongrede, yine parti içi çekişmeler nedeniyle "sağlık sorunları"nı gerekçe göstererek aday olmayan Ahmet Türk'ün, bu kongrede adaylığı gündemine aldığı kaydediliyor. Türk'ün parti içinde genel başkanlık yarışına girmekten yana olmadığı, ancak ismi üzerinde parti içinde konsensus sağlanması halinde aday olabileceği belirtiliyor. Türk, adaylığı yönünde sorulan sorulara "sağlık sorunlarım var ancak arkadaşlar böyle bir görev verirlerse üstleniriz" karşılığını veriyor.

ESKİ HADEP VE DEHAP'LILARIN İSMİ DE GÜNDEMDE

Türk'ün yanı sıra, parti de "Diyarbakırlılar" olarak adlandırılan grup ise, geçen kongrede olduğu gibi bu kongrede de Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı ismi üzerinde duruyor. Geçen kongrede ismi üzerinde mutabakat sağlanmasına rağmen, genel başkan adaylığı önerisini reddeden Anlı'nın ise parti içindeki şahinlerden gelen adaylık teklifine bu kez de olumsuz baktığı konuşuluyor. Anlı'nın yanı sıra genel başkan arayışındaki DTP'de, eski HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak ve eski DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın ismi de aday olabilecekler arasında geçiyor. Bozlak ve Bakırhan'a da, adaylık teklifi götürülebileceği kaydedilirken, eski HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak'ın Temmuz ayında siyasi yasağının biteceğine dikkat çekiliyor.

Bozlak, ANKA'nın "aday olup olmayacağı" yönündeki sorularına "tam gününü bilmemekle birlikte yasağım Temmuz'da bitiyor. Önce yasağım bitsin, bunlar sonra değerlendirilir" yanıtını verdi. Kongre öncesinde parti içinde yaşanan çekişme konusunda "ben bunlarla ilgilenmiyorum" karşılığını veren Bozlak, kendisine adaylık teklif edilmesi durumunda kabul edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya ise "benim vereceğim karar önemli" karşılığını verdi.

(ANKA)