kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"En değerli 27. kulüp"

Yeni Haber
Forbes Amerika Dergisi, en çok gelir elde eden 30 futbol kulübü arasında yaptığı değerlendirmede, Fenerbahçe Kulübü'nü ''Dünyanın en değerli 27. Kulübü'' olarak gösterdi.

Türkiye Forbes Dergisi, haziran sayısında ''Aziz'in Mucizesi'' başlığıyla, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ı kapak yaparken, dergideki ''Aziz Yıldırım ve Fenerbahçe'' başlıklı haberde, sarı-lacivertli kulübün ''dünyanın en değerli 27. kulübü'' olduğu kaydedildi.

Dergi haberinde, Forbes Amerika'nın mayıs sayısında, dünyanın en değerli 25 kulübünün belirlendiği belirtilerek, ''Liste, danışmanlık firması Deloitte&Touche'nin, en çok gelir elde eden 30 futbol kulübü verilerine dayanıyor. Dolayısıyla Forbes, 30 kulübü değerlendirmeye almış, ancak sadece 25'ini yayınlamayı yeterli görmüştü. Forbes Amerika, Forbes Türkiye'nin talebi üzerine 30'luk listenin tamamını paylaşmayı ve yayınlamayı kabul etti. Böylece, bundan 10 yıl önce endüstriyel futbolda esamesi okunmayan Fenerbahçe, dünyanın 27. en değerli kulübü olarak kayda geçti'' denildi.

Haberde, Aziz Yıldırım ile yapılan röportaja da yer verilirken, Erol Sabancı'nın, Aziz Yıldırım için ''Keşke benim şirketimde CEO olsa'' dediğinin rivayet edildiği, bununla ilgili Aziz Yıldırım'ın gülerek, ''Ben Fenerbahçe'nin CEO'suyum'' yanıtını verdiği kaydedildi.Aziz Yıldırım, röportajında ''Beş sene içerisinde 1 milyar dolar bütçe hedefliyoruz. Fenerbahçe'yi daha da büyütmek istiyorsak, kulübü taraftara açmalıyız. Hedef en az 1 milyon üye olmalı. Düşündüğümüz sistemin altyapısı ve bize cesaret veren, taraftar karttır. Şu anda 135 bin taraftar kart üyesi var. Dolayısıyla 1 milyon üye hedefi hayal değil'' diye konuştu.

Aziz Yıldırım, ''Manchester United sürecinde olduğu gibi, bugün biri Fenerbahçe'ye sahip olmak istese ne kadar ödemesi gerekir'' şeklindeki soruya, ''Asla böyle bir şey olamaz. Türkler olarak bizim bazı değerlerimiz var. Tutucu olduğumuz konular var. Bu değerlerin fiyatı yok. Futbol bu değerlerden biri'' dedi.

''Fenerbahçe'nin gelirleri daha nereye kadar gidebilir. Zira 300 milyon YTL'lik devasa gelir artık bir doyuma yaklaşıldığı şüphesi uyandırıyor. Türkiye gerçeğinde üst sınır yok mu?'' sorusuna ''Fenerbahçe halen potansiyelinin yüzde 20'sini kullanıyor'' yanıtını veren Yıldırım, Türkiye'nin Ankara merkezli yarı-liberal devlet yönetiminin, futbol endüstrisini olumsuz etkilediğinin altını çizdi ve kamu eliyle kurulan naklen yayın mantığına da itiraz etti.

Kulübün naklen yayınlardan her yıl kazandığı 16-17 milyon dolardan hoşnut olmayan Aziz Yıldırım, ''Kamu eliyle yapılan mevcut düzenleme yerine, batıdaki gibi, tamamen liberal bir sistem işlese, bu rakamı 50-60 milyon dolara çıkartabiliriz'' dedi.

Fenerbahçe'nin forma gelirlerinin 20 milyon Dolar olduğunu belirten Aziz Yıldırım, bu gelirin yakın gelecekte 2-3 katına çıkacağı iddiasında bulundu.

Şampiyonluk konusunda ise Aziz Yıldırım, ''Sonuçta şampiyon olmak önemli. Bu sene olamadık ama bir sonraki sene olacağız. 10 sene şampiyon olmamak olmaz tabii'' diye görüş belirtti.

Aziz Yıldırım, ''Böyle bir kulübün şimdiden efsaneleşen başkanı olmak nasıl bir duygu?'' sorusunu ''Bu zevki yaşayamıyoruz ki. Her gün problem ve sıkıntı var. Rahat değiliz. Bu yüzden tadına varamadık. Sonunda, bu işi biz başlattığımız için gurur duyacağız'' diye yanıtladı.

Dergide, Fenerbahçe'nin profesyonel futbol takımının yeni sezon transfer bütçesinin 50 milyon Avro olduğu, Aziz Yıldırım'ın prensibinin de ''Kaliteli futbolcularla, iyi futbol oynamak'' olduğu belirtilirken, Yıldırım'ın, ''Avrupa'da başarılı olmamız gerektiğini her zaman dile getiriyoruz. Zaten kaliteli futbolcular başarıyı Avrupa'da yakalamak istiyor'' sözleri de yer aldı.