kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kızılırmak suyu mahkemelik oldu

Yeni Haber
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'in Kızılırmak suyunu kamuoyuna açıklamadan içme suyu şebekesine vermesi nedeniyle dava açtı.

TÜDEF Başkanı Ali Çetin'in Ankara Adliyesi önünde yaptığı açıklamada, belediyenin yaptığının suç olduğuna dikkat çekerek, "Türk Ceza Kanunu'nun insan üzerinde deney yapmayı kesin olarak yasaklayan maddesi ihlal edilmiştir" dedi. Çetin, tüketicilerin evrensel haklarından olan bilgilenme hakkı ve sağlık ve güvenliğinin korunması hakkının Gökçek tarafından hiçe sayıldığını belirterek, Gökçek hakkında soruşturma açılması için Cumhuriyet savcılarını göreve davet etti. Kızılırmak suyunun açıklanmadan 21 gündür şehir şebekesine verilmesi ile Ankaralının "denek" olarak kullanıldığını ifade eden Çetin, "Durumun aciliyeti nedeniyle Ankara 5. Tüketici Mahkemesi'ne uygulamanın durdurulması için tedbir talepli dava açtık" diye konuştu.

"KIZILIRMAK SUYUNUN KİRLİ OLDUĞU DSİ RAPORU İLE KANITLANMIŞTIR"


Çetin, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun DSİ Genel Müdürü olduğu 2005 yılında yayımlanan Hirfanlı ve Kesikköprü Baraj Gölleri ve Havzalarındaki Kirlilik Araştırması raporunu hatırlatarak, bakteriyolojik açıdan içmeye uygun olmadığının ispatlandığını açıkladı. Kızılırmak suyunun, klorür, sülfat ve sertlik değerlerinin çok yüksek olarak belirlendiğini söyleyen Çetin, ileri arıtma tekniklerinin kullanılmadan sudaki tehlikeli maddelerin içmeye ve kullanmaya elverişli olmadığının DSİ raporu ile kanıtlandığını belirtti. Ankaralı tüketicilerinin sağlıklı içme suyu tüketme hakkını ihlal ettiğini kaydeden Ali Çetin, "4077 sayılı kanunun "Gerekli hallerde tüketici mahkemeleri ihlalin tedbiren durdurulmasına karar verebilir' hükmü gereğince ve mahkemeye sunduğumuz bilimsel veriler ışığında Kızılırmak suyunun telafisi mümkün olmayan zararlara sebep olacağından uygulanmasının tedbiren durdurulmasına karar verilmesini talep etmiş bulunmaktayız" ifadelerini kullandı.

(ANKA)