kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Youtube'a erişimi engelleyerek kimi cezalandırıyoruz?"

05.05.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
"Youtube'a erişimi engelleyerek kimi cezalandırıyoruz?"
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül, video paylaşım sitesi Youtube'da İstanbul ile ilgili 102 bin, Atatürk ile ilgili 40 bin kadar video bulunduğunu belirterek, ''Youtube'a erişimi engelleyerek kimi cezalandırıyoruz? ABD'deki Kongre Kütüphanesinde Türkiye aleyhine, Atatürk aleyhine binlerce kitap var. Türklere bu kütüphaneye gitmeyi yasaklıyor muyuz?'' dedi.

Ankara Barosu, ''5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlarlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve İlgili Yönetmelikler Çerçevesinde İnternet Sitelerinin Filtrelendirilmesi'' konulu panel düzenledi.

Ankara Barosu Kültür Merkezindeki panelde konuşan Doç. Dr. Akgül, internet sitelerine erişimin engellenmesini değerlendirdi.

Geçmişte Wordpress adlı blog sitesinin, bir kişinin başvurusu üzerine engellendiğini anlatan Akgül, erişimin engellenmesiyle, blog sahibi olan hiç kimsenini siteye giremediğini belirtti.

Bunun, ''iletişim özgürlüğüne saldırı'' olduğunu söyleyen Akgül, şunları kaydetti: ''Youtube'da İstanbul ile ilgili 102 bin, Atatürk ile ilgili ise 40 bin kadar video bulunuyor. Youtube'a erişimi engelleyerek kimi cezalandırıyoruz? ABD'deki Kongre Kütüphanesinde Türkiye aleyhine, Atatürk aleyhine binlerce kitap var. Türklere bu kütüphaneye gitmeyi yasaklıyor muyuz? Geceyarısı Ekspresi filmini Türklerden başka herkes izlemişti. Bir Türk, film nedeniyle Türkiye'yi savunamazdı. Çünkü filmi görmediği için neyi savunacağını bilemezdi.''

Turk.internet.com Sitesi Yöneticisi Füsun Sarp Nebil de Türkiye'de internet sitelerinde sadece sakıncalı sayfaların değil, sitelerin tamamının kapatılmasının yanlış olduğunu ifade etti. Bu durumu, ''bir kitap yüzünden kütüphaneyi yakmaya'' benzeten Nebil, Türkiye'de, 2006'da 886 siteye erişimin engellendiğini bildirdi.

Nebil, internet sitelerine erişimin engellenmesiyle ilgili ihtisas mahkemeleri kurulması gerektiğini söyledi.