kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal Güneydoğu çıkarmasına hazırlanıyor

Yeni Haber
CHP, 32'nci Olağan Kurultay'ın ardından Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik verdiği mesajları hayata geçiriyor. Parti yönetimi, bu çerçevede, 4 Haziran'da Şanlıurfa'da yapacağı, "Tarım ve Çiftçi Kurultayı"nın hazırlıklarını sürdürüyor.

Kurultay'ın yanı sıra, Partinin yönetim organı olan Merkez Yönetim Kurulu da (MYK) Diyarbakır'da toplanacak. Diyarbakır'da CHP Lideri Baykal ve parti yöneticileri çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcisi ile de bir araya gelecek. Sivil toplum örgütlerinin görüşmede, CHP yönetimine "Kürt sorununun çözümüne müdahil olun" mesajı vermesi bekleniyor.

Nisan sonunda yapılan 32'nci Olağan Kurultayı'nın ardından yerel seçimlere odaklanan CHP yönetimi, bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor. Yerel seçimlerde "iktidar" hedefleyen yönetim, Baykal'ın, "Artık gündemimizde en önemli unsur yerel seçim zaferidir, hepiniz gücünüzü bunun için kullanın" talimatıyla birlikte, bu yöndeki çalışmalarına hız verdi. Kurultay sonrası ilk gezisini Balıkesir'e yapan Baykal, Haziran ayı içinde de Doğu ve Güneydoğu'da olacak.

TARIM SORUNLARINA DİKKAT ÇEKİLECEK

CHP Genel Başkanı Baykal'ın, "Bu iktidar döneminde dünyada tarımın önemi artarken, Türkiye'de ihmal edildi. Derhal tarım politikası oluşturulmalı. GAP'a ağırlık verilmeli" şeklindeki açıklamaları özellikle bölgede olumlu karşılanması, parti yönetimini de hareket geçirdi.

Parti yönetimi, tarımda yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla düzenleyeceği "tarım ve çiftçi" kurultayına ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. 4 Haziran'da kuraklıktan en fazla etkilenen Şanlıurfa'da yapılacak kurultay için, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş başkanlığında oluşturulan heyet çalışmalarını sürdürüyor.

Kurultayda, daha çok çiftçi temsilcilerinin konuşması ve sorunların tespiti amaçlanırken, Baykal da çiftçilere hitaben bir konuşma yapacak. Parti yönetimi, kurultayda, "çiftçilerin bir an önce Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarının yanı sıra vergi borçlarının da ertelenmesine" ilişkin görüş bildirecek ve hükümeti kuraklık konusunda önlem almaya davet edecek.

Kurultayda ayrıca, bölgenin geri kalmışlığı ve yoksulluğunun yenilmesi için yapılması gerekenlerle ilgili politikalar anlatılacak. Kurultayda, CHP'nin tarım konusundaki yaklaşımları da kamuoyuna anlatılacak.

DİYARBAKIR'DA MYK TOPLANTISI

CHP yönetimi, 22 Temmuz seçimlerinde MHP'nin de gerisine düşerek yüzde 2 oy aldığı Diyarbakır'da ilk kez bir MYK toplantısı gerçekleştirilecek. Şanlıurfa'da yapılacak "Tarım ve Çiftçi Kurultayı"nın ardından 5 Haziran'da Diyarbakır'da yapılacak olan toplantı, bölgeye de bir mesaj niteliği taşıyor. CHP Lideri Baykal'ın, Kuzey Irak açılımı ve SHP döneminde hazırlanan 89 Kürt raporunu çeşitli vesilelerle gündeme getirmesi, bölgeyi de hareketlendirdi.

CHP'nin özellikle 22 Temmuz seçimlerinden sonra bölgeye ilişkin izlediği politikaları olumlu değerlendirilirken, MYK toplantısının da Diyarbakır'da yapılması bu açıdan anlamlı bulundu. Önümüzdeki süreçte de bu tür toplantıları yapmayı planlayan Baykal, burada ayrıca çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisiyle de bir araya gelecek. Geçtiğimiz aylarda Ankara'ya gelen ve Başbakan Erdoğan başta olmak üzere siyasi partilerle görüşen sivil toplum örgütleri, Baykal'a "Kürt sorununun çözümüne müdahil olun" mesajı verecek.

(ANKA)