kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Büyükşehirlerdeki keneler virüs taşımıyor"

Yeni Haber
Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur, virüs taşıyan kenelerin büyük şehirlere inmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, "İstanbul, Ankara gibi şehirlerdeki park ve mesire yerlerinden gelen kene tutunma vakaları hastalık açısından risk taşımamaktadır" dedi.

Türkiye genelinden en çok ölümcül hastalık vakasının geldiği Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur, yaptığı açıklamada, İstanbul ve Ankara'daki kenelerin virüs taşımadığını söyledi. Kene tutunması durumunda panik yapmadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak kenenin çıkarılması gerektiğine işaret eden Doç. Dr. Hürrem Bodur, "Kene yapıştığı andan itibaren 24 saat sonra mikrobu insana bulaştırmaya başlıyor. Bu nedenle ne kadar erken vücuttan çıkarılırsa hastalık bulaşma riski o kadar azalır" diye konuştu.

VİRÜS TAŞIYAN KENELERİN BÜYÜKŞEHİRLERE İNDİĞİ DOĞRU DEĞİL

Türkiye'de, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nı bulaştıran kenelerin Sivas, Tokat, Amasya, Çankırı, Çorum, Yozgat, Karabük ve Kastamonu illerinde yoğunlukta olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Hürrem Bodur, "Dünyanın her yerinde kene bulunmaktadır.

Virüs taşıyan kenelerin büyük şehirlere indiği haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Büyük şehirlerdeki park ve mesire yerlerinden gelen kene tutunma vakaları hastalık açısından risk taşımamaktadır" dedi. Doç Dr. Bodur, KKKA hastalığına karşı korunmada kene ile mücadelenin oldukça önemli olduğunu bildirerek şunları söyledi:

"Kenenin bulunduğu alanlara mümkünse gidilmemesi gerekir. Riskli bölgelerde yaşayanların Sağlık Bakanlığı'nın dağıttığı kene kovucu spreyleri kullanmaları gerekir. İlacın sürüldüğü elbiseye kene 3-4 hafta süre ile yaklaşmamaktadır. Ayrıca Riskli bölgelerde Tarım Bakanlığı evcil hayvanları keneye karşı ilaçlamaktadır."

Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur, hastalığın yayılımını önlemek için hayvan nakillerinde de veteriner kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek "Böylece virüslü kenelerin dolaşımı engellenmiş olur" dedi.

(ANKA)