kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gül:Bazı meseleleri olduğundan fazla abartmamalıyız

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de bazı sorunların çok fazla abartıldığını, bunların maliyet ve sonuçlarının daha sonra ortaya çıktığını söyledi. İşadamlarına yatırım çağrısında bulunan Gül, "İşadamları olarak çekinmeyin. Türkiye'nin geleceği açıktır. Tereddüde düşmeyin. Yatırımlarınıza devam edin" dedi.

TOBB'un 63. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen hizmet şeref belgesi ve plaketleri ödül törenine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Özel sektörün başarılı olması, yeni hedeflere ulaşması Türkiye'nin başarısıdır. Dünyada ülkeleri devlet yatırımları, teşebbüsleri ile değil özel sektör yatırımları ile gelişiyor" diye konuştu.

Özel sektörün önünün açılmasının herkesin görevi olduğunun altını çizen Gül, özel sektörün güçlenmesiyle birlikte Türkiye'nin zenginliğinin gelişeceğini söyledi. Hala çok büyük eksikliklerin olduğunu dile getiren Gül, kaybedilmiş yılların çok olduğunu kaydetti.

Bunun yanında Türkiye'nin kazandığı başarılar da olduğunu ifade eden Gül, Türkiye'nin Avrupa'nın birçok sanayi malları tedarikçisi durumuna geldiğini vurguladı. Sorunlar ile başarıları dengeli bir biçimde görüp sorunları aşmanın yollarının hep birlikte bulunması gerektiğini belirten Gül, dünyada çok büyük ekonomik bunalımlar yaşandığını kaydetti.

"ELİMİZİ SAĞLAMLAŞTIRMALIYIZ"

Enerji, metal ve gıda fiyatlarının rekor üstüne rekor kırdığına dikkat çeken Gül, petrol fiyatlarında 135-140 dolardan bahsedildiğini söyledi.

Türkiye'nin büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dışarıdan gelen büyük şoklar, bunalımlar, krizler ve dalgalar söz konusu iken hepimiz elimizi çok daha sağlamlaştırmak, arabayı kullanırken kemerlerimizi daha sıkı bağlamak, daha dikkatli olmak zorundayız. Huzuru, istikrarı ve dayanışmayı daha da artırmalıyız. Türkiye'nin öngörülebilir ülke olması en büyük servetimizdir. Herkes elinden gelen gayreti göstermelidir"

Doğru hareket edilmemesi halinde Türkiye'nin stratejik hedeflerinin zarar göreceği uyarısında bulunan Gül, stratejik hedeflerin zarar görmesi durumunda telafinin mümkün olmayacağını söyledi.

Geçmişe bakıldığında da stratejik hedeflerin zarar gördüğü önemli noktalar olduğunu dile getiren Gül, tartışmaların olduğu ortamlarda demokrasi olduğunu, ancak tartışmaların da usul ve çerçeve içerisinde yapılması gerektiğini ifade etti.

"KÜÇÜK ÖLÇEKLİ BAKMAMALIYIZ"

İş dünyasının eli taşın altında olan insanlar olduğunu dile getiren Gül, "Bundan 5-6 sene önce Türkiye'de çok acı günler yaşandı. İşveren ve işçide beraber ağladı. Onun için hepimizin çok dikkatli olması gerekiyor. İnanıyorum ki Türkiye çok daha fazla büyüyecek bir ülkedir. Büyük ölçekli bakılması gereken bir ülkede yaşıyoruz. Bazen çok küçük ölçekli bakıyoruz. Böyle olmaması gerekiyor" diye konuştu.

İŞADAMLARINA YATIRIM ÇAĞRISI

"Bazı meseleleri olduğundan çok daha fazla abartmamamız gerekir" diyen Gül, bunların hepsinin maliyetlerinin ve sonuçlarının ortaya çıktığının altını çizdi. Türkiye'nin kendi dinamikleri ile sorunlarını aşacağını vurgulayan Gül, hukukun üstünlüğü, demokrasinin ilkeleri çerçevesinde bütün sorunların çözüleceğini belirtti.

İşadamlarına yatırım çağrısında bulunan Gül, şöyle konuştu:

"İşadamları olarak çekinmeyin. Türkiye'nin geleceği açıktır. Tereddüde düşmeyin. Yatırımlarınıza devam edin. Fırsatları değerlendirin, içeride ve dışarıda büyük ortaklıklar kurun. Dışarıdan sermaye gelmesine yardımcı olun. Türkiye'nin kendi tasarruflarıyla çok büyük kalkınma hamlesi yapması mümkün değil. Tasarruf yapan başka ülkelerin tasarruflarını da Türkiye'ye getirip yatırıma çevirmenin yolunu bulmalıyız. Geleceğe emin şekilde yürüyün Türkiye'nin geleceği aydınlık."

(ANKA)