kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bakan Güler: Fiyatlar böyle giderse kömürü keşfedeceğiz

Yeni Haber
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Petrol fiyatları ve doğal gaz fiyatları böyle giderse çok eski buluş bir buluş olan kömürü keşfedeceğiz. Buraya doğru bir gidiş var. Yani, zannetmesinler bu kaynaklara sahip olanlar, bu enerji türlerine mahkumlar, bunların alternatifleri var" dedi.

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin, "Doğalgazda Yarın Stratejisi" başlığıyla düzenlediği 8. Uluslararası Enerji Arenası, Bakan Güler'in katılımıyla başladı. Güler, burada yaptığı konuşmada, tüm dünyada enerjide paradoksal gelişmelere şahit olunduğunu, bu gelişmelerin değişmeyen evrensel doğrularla örtüşmesi gerektiğini vurgularken, dürüstlük, hakkaniyet ve tutarlılığı evrensel doğrular olarak sıraladı. Evrensel doğruların enerji dünyası için de geçerli olması gerektiğine dikkat çeken Güler, "Geçtiğimiz yüzyılın kralı petroldü. Gelecek yüzyılın krallığına da doğalgaz eklenecek gibi görünüyor. Doğalgaz, evrensel doğrular kriterleriyle boy ölçüşürse bu krallığı rahat geçer. Şeffaflık, dürüstlük, hakkaniyet ve tutarlılık doğalgaz sektörüne hakim olmazsa hepimiz çok sıkıntı çekeriz" dedi.

"PETROL VE DOĞAL GAZDAKİ GELİŞMELER PRUS ZAFERİNE DÖNÜŞEBİLİR"

Sektörde üretici ülkeleri, tüketici ülkeleri ve herkesin spekülatörleri eleştirdiğini ve şikayet ettiğini belirten Güler, kimsenin buradaki mekanizmadan memnun olmadığına işaret etti. Endenozya'nın OPEC'ten ayrılma kararı aldığını aktaran Güler, artan petrol ve doğalgaz fiyatlarının birçok ülkede sosyal sorunlara da neden olabileceğini, bundan sadece gelişmekte olan ülkelerin değil, gelişmiş ülkelerinde etkilenebileceklerini söyledi.

Güler, bu meseleyi sadece enerjinin sorunu olarak görmemek gerektiğini, ekonomik ve sosyal sorun olarak da ele almakta yarar olduğunu dile getirerek, "Çünkü her kazananın bir kaybedeni olur. Burada zafere iyi bakmak lazım. Bu Prus Zaferlerine de dönüşebilir. Prus Zaferlerinde hiç kazanan olmamıştır, hepsi kaybetmiştir. Kazandığını zannettiğinde kaybetmiştir. Bunu çok iyi değerlendirmek lazım" diye konuştu.

"DOĞAL GAZDA EVRENSEL DEĞERLERLE ÇELİŞEN ŞEYLER VAR"

Bakan Güler, doğalgazda şeffaf bir ortamın olmadığını, bunun de çok iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Kontratlar gizli. Doğalgazın kardeşi olan petrolde her şey daha şeffaf, burada serbest piyasa her gün fiyatları değiştirebiliyor. Ama doğalgazda aynı şey söz konusu değil. Doğalgazda evrensel değerlerle çelişen şeyler var" dedi. Doğalgazda belli prensiplerle hareket edilmesinin önemini vurgulayan Güler, şunları kaydetti:

"Bugün projeler başlatıyorsunuz, bakıyorsunuz yeni projelerde bir takım çelişkili gelişmelerle mücadele etmek zorundasınız. Burada bazen bir birlik, bir devlet ve çoğu kez şirketlerle karşılaşabiliyorsunuz. Bir proje sadece çok teknik, ekonomik değil, politikte aynı zamanda. Bu konular dünyanın geleceğini şekillendiren konular."

Güler, işin sadece parasal boyutunun olmadığını, çevresel boyutunun da bulunduğunu, mevsimlerin 4 yerine 2'ye düştüğünü anlattı. Güler, "Petrol fiyatları ve doğalgaz fiyatları böyle giderse çok eski bir buluş olan kömürü keşfedeceğiz. Buraya doğru bir gidiş var. Yani, zannetmesinler bu kaynaklara sahip olanlar, bu enerji türlerine mahkumlar, bunların alternatifleri var" dedi.

"ENERJİ BAĞIMSIZLIĞIYLA DÜNYAYA ÖRNEK OLACAĞIZ"

Dumansız kömürün sobada nasıl yakılacağına ilişkin bir proje gerçekleştirildiğini, bunu başardıklarını dile getiren Bakan Hilmi Güler, "Yani, zannetmesinler bu kaynaklara sahip olanlar, bu enerji türlerine mahkumlar, bunların alternatifleri var. Rüzgar, güneş, su, jeotermal, hidrojen var, verimlilik var. Bu kaynakları biz kullanacağız. Biz belki Kurtuluş Savaşında başka ülkelere örnek olduğumuz gibi enerji bağımsızlığında da dünyaya örnek olacak çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin gerçekleştirdiği yenilenebilir enerji alanındaki çalışmaları aktaran Güler, bunları yaparken Kyoto Protokolünü de gözardı etmediklerine dikkat çekti. Bakan Güler, Türkiye'nin mağdur sayılabilecek ülkeler arasında bulunduğunu kaydederek, "Bu işte anlamsız bir fiyat artışı yarışı olmamalı. Artan anlamsız artışlara karşı nefis müdahalesi oluşturmada kararlıyız. Alternatif kaynaklarda artan pay doğalgazın payını azaltacaktır. Azaldıkça fiyat ve Pazar üstündeki baskı aşağı doğru inecektir. Nükleer dahil olmak üzere dört ayağa oluşturduğumuz çalışmalarla, doğalgaz ve petrolün etkilerini azaltacağız. Herkes ayağını denk alsın!" dedi.

(ANKA)