kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Nuri Bilge Ceylan

'Kültür erozyonuna kurban gitti'

DIŞ HABERLER
Time dergisi Ceylan'ın Türkiye'de tanınmamasını şöyle açıkladı: 1980 ihtilali sonrası Türkiye'de kültür erozyonu yaşandı. Sinema izleyicisi hızlı tüketilen ürünlere alıştı..
Amerikan Time dergisi, Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülünü alan Nuri Bilge Ceylan'ı ve Türk sinema izleyicisini bir haberine konu etti. "Cannes'da şöhret oldu, evinde kimse tarafından önemsenmiyor" başlığıyla verilen yazıda "Fransa'da her dört sinema izleyicisinden biri Ceylan'ın filmini izledi. Ancak Türkiye'de filmlerini izleyenlerin sayısı 20 bini geçmiyor" dendi. Haberde, Türk sinema izleyicisi kitlesinin popüler kültürün ürünü olan filmlere ilgi göstermesi 1980 ihtilali sonrası bir kültür erozyonuna bağlanarak, şu analiz yapıldı.

'SANATTA ZEVKSİZLİK'
"Türkiye bugün Avrupa'nın en genç ve en hızlı gelişen tüketim pazarlarının bulunduğu ülke. Her yıl ülkede 60'tan fazla alışveriş merkezi açılıyor. Bu durum tabii ki Türkiye'de sanatta zevksizliğe varan bir etki de yaratıyor. 1980 ihtilalinden sonra on binlerce sol görüşlü hapishanelere atılarak işkenceye uğradı. Gazeteler, dergiler, üniversitelerde siyaset yapmak yasaklandı. Bu ortamda entelektüellik en ağır darbeyi aldı. Bunun sonucunda kültürel bir erozyon yaşandı: Sinema izleyicisi hızlı tüketilen ürünlere alıştı. Bu da hikâyesini ağır bir anlatımla sunan sanatsal filmlere karşı bir sabırsızlık yaratıyor. Eğer Türk sinema izleyicisi Ceylan'a yeterli ilgiyi göstermezse, yönetmen iyi bir şirketle anlaşacak. Böylece Woody Allen benzeri bir şekilde sınırlı bir tabaka için film yapacak, ancak kendi evinde ihmal edilecek."
Haberin fotoğrafları