kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Diyanet'in sitesi dünya basınında

Yeni Haber
Diyanet Başkanlığı'nın internet sayfasında flörtün "zina", parfüm sürmenin edep dışı olarak değerlendirmesi üzerine ortaya çıkan tartışmalar, yabancı basına da yansıdı. The Guardian gazetesi, İslam'ın "ılımlı bir yorumu"nu teşvik etmekle bilinen Diyanet'in böyle bir yazı yayınlamasını "şaşırtıcı" olarak nitelendirirken, Diyanet'in "ateş altında" olduğunu da belirtti.

İngiliz The Guardian gazetesi, Diyanet ile ilgili haberinde "Türkiye'de İslam'ın rolünü düzenleyen güçlü devlet kurumu, flörtü zina ile eşit tutan ve kadınların parfüm sürmelerini kınayan, cinsel davranışlara ilişkin yazısı nedeniyle ateş altında" yorumunu yaptı.

Laikler ve kadın gruplarının Diyanet tarafından yayınlanan yazıyı eleştirdiklerini kaydeden gazete, yazının çeşitli bölümlerine de yer verdiği haberinde, "Yazıda kadınlar ve erkekler, birbiri ile evli değilse birlikle olmaması gerektiği söyleniyor ve iki cinsin birlikte çalıştığı işyerlerindeki kadınların rolünü sorguluyor. Kürtajın yasallaşmasından da batının "sosyal ve manevi' çöküntüsünü sorumlu tutuyor" diye yazdı.

The Guardian, laiklik yanlısı medyanın yazıyı kınadığına dikkat çektikten sonra, "Yazı özellikle şaşırtıcı çünkü Diyanet, İslam'ın ılımlı yorumunu teşvik etmekle biliniyor" dedi.

Diyanet'in hakiki olmayan yada kadın karşıtı hadisleri ayıklamaya yönelik çalışmaları yaptırdığını anımsatan gazete, Diyanet'in, Atatürk tarafından 1924 yılında kurulduğunu belirtirken 70 binden fazla din adamı doğrudan istihdam ettiğine dikkat çekti.

"DİYANET'İN YAZISI DERİN KUTUPLAŞMAYI ORTAYA KOYDU"

Diyanet'in internet sayfasında flörtü "zina" olarak nitelendiren bir yazı yayınlanmasının yurt dışındaki yankılar sürüyor. Amerika'nın Sesi (VOA), Diyanet'in yazısının Türk toplumumdaki "derin kutuplaşma"yı bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. VOA, AKP'nin kapatma olasılığıyla karşı karşıya bulunduğu için giderek artan bir biçimde "dindar seçmen tabanına kur yaptığı"nı da öne sürdü.

Amerika'nın Sesi, Diyanet'in kadınların ev dışında nasıl davranması gerektiğine ilişkin yazısının tartışmalar yarattığına, sert bir biçimde eleştirildiğine dikkat çekerek "İstanbul'un kalbindeki kadınlar arasında genel bir şaşkınlık vardı" ifadesini kullandı.

Diyanet'in yazısını kınayan bir bayanın sözlerine de yer verildiği haberde "Konuşan bayan, sıcak hava nedeniyle kısa kollu bir T-shirt giyiyordu. Ancak Diyanet'e göre bu da yasak. Kadınların her zaman örtünmesi gerektiğini söylüyor" dedi.

Amerika'nın Sesi şöye devam etti:"Kökleri İslam'da olan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi doğrudan Diyanet'i kontrol etmese de, gözlemciler, Diyanet'in deklarasyonunun, laiklik tarafları arasında ülkenin aldığı istikamete ilişkin büyüyen kaygıları artıracağını söylüyorlar. İktidardaki parti de, laik devleti tehdit etme suçlamaları ile ülkenin yüksek mahkemesince kapatılması olasılığı ile karşı karşıya."

Amerika'nın Sesi, Diyanet'in yazısının Türk toplumundaki "derin Kutuplaşma"yı bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Buna karşın Diyanet'in son yıllarda namus ciyanetlerine karşı kampanya dahil, ilerici politikaları teşvik ettiğine dikkat çeken Amerika'nın Sesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir süre önce kadınların en az üç çocuğunun olması gerektiği yolundaki sözleri ile kadın hakları gruplarından tepki gördüğünü kaydetti. Amerika'nın Sesi şunları da söyledi:

"Gözlemcilere göre, iktidardaki partinin kapatma olasılığı ile karşı karşıya bulunduğu için liderliği, giderek artan bir biçimde dindar seçmen tabanına kur yapıyor. Ancak, Diyanet'in deklarasyonu ile birlikte bu tür açıklamaların, Türk toplumundaki kutuplaşmayı daha da derinleştirmesi beklenebilir."

(ANKA)