kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
LAİK, DEMOKRAT VE FEDERAL... Meydanları doldurarak 'Çok yaşa Cumhuriyet' nidaları atan, Kral'ın temsili cenazesini kaldıran halk artık laik, demokratik ve federal bir cumhuriyetle yönetilecek

239 yıldır beklenen doğum gerçekleşti

Hindu krallığı Nepal'de monarşi dün tarihe karıştı. Dünyanın son demokrasi bebeği de 249 yıllık krallığı bitiren Maocu gerillaların 'eliyle' dünyaya geldi..
Çin ile Hindistan arasında bulunan Orta Asya ülkesi Nepal dün dünyanın en yeni cumhuriyeti olarak yeniden doğdu. 10 yıl boyunca Maocu hareket ile hükümet güçleri arasında süren ve 15 bin kişinin ölümüne neden olan iç savaşı bitiren anlaşmanın ana maddesi dün uygulanarak monarşi resmen kaldırıldı. Böylece tarihinde, prens eliyle işlenen aile katliamına dahi sahne olmuş 239 yıllık kraliyet tarihe karışmış oldu. 10 Nisan'da yapılan seçimleri kazanarak iktidarı ele geçiren Maocular Kral'a sarayı derhal terketmesi için dün 15 günlük süre verdi.

SARAY MÜZE OLACAK
Saray boşaltılınca müzeye dönüştürülmesi kararı aldı. Son Kral Gyanendra halk tarafından fazla sevilmiyor. 2001 yılında yeğeni Prens Dipendra'nın sevdiği kızı beğenmeyen Kraliyet ailesi üyelerini katlederek ardından intiharında 'kışkırtıcı' rol oynadığı iddia edilmişti. Katliamın gerçekleştiği davette bulunmaması da dikkat çekmişti.
Haberin fotoğrafları