kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sigaranın hedefi gençlik

Yeni Haber
Ege Üniversitesi (EÜ), Ege Ajans, EÜ İletişim Fakültesi Mezunları Derneği (Ege İletder) ve EÜ Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü tarafından sigaraya karşı yürütülen kampanya kapsamında gençler, halk dansları arasında sigaranın zararları konusunda bilgilendirildi.

Kampüs Kültür Merkezi'nde (MÖTBE) EÜ Türk Halk Dansları Topluluğu tarafından düzenlenen gösteriye konuşmacı olarak katılan EÜ Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Uz. Dr. Yasemin Yamaner, sigara şirketlerinin, müşterilerinin üçte birinin 13 yaşına kadar, yüzde 90'ının ise 20 yaşından önce sigaraya başladığını bildiklerini söyledi.

Yamaner, kârlılığın devamını ve sektörün ayakta kalmasının 18 yaş altındakilere sigara satmakla mümkün olduğunu vurguladı. Marka seçiminin çok erken yaşlarda belirlendiğini kaydeden Yamaner, "Düzenli sigara kullanımı alkol, eroin, kokain gibi madde bağımlılığı yapıyor. Sağlıklı ve uygar bir toplum için lütfen sigarayı bırakın." dedi.

Sigaradaki zararlı maddelerden 43 tanesinin kanserojen olduğunu belirten Dr. Yamaner, tiryakilerin yüzde 15'inin akciğer kanserinden öldüğünü, bütün kanser vakalarında ise ölümlerin 3'te birinin sigaradan kaynaklandığını söyledi. Pasif içici olarak sekiz saatlik mesai süresinde sigara dumanına maruz kalan kişilerin, günde yarım paket sigara içmiş kadar zarar gördüğüne değinen Yamaner, "Yoğun sigara dumanı olan işyerlerinde çalışan pasif içiciler diğer ortamlarda çalışanlardan daha fazla kanser riski taşımaktadır." şeklinde konuştu.

Dünyada 1 milyar insanın sigara bağımlısı olduğunu kaydeden Yamaner, bir paket sigaranın ortalama 2 dolar olduğu dikkate alınırsa, Batı menşeli tütün tröstlerinin kârlarını her geçen gün artırdığını vurguladı. Yasemin Yamaner, " 2002 ile 2004 yılları arasında Britsih American Tobacco kârını yüzde 28, Japan Tobacco yüzde 25, Philip Morris yüzde 14, İmperial Tobacco Group yüzde 13 arttırmıştır. Dolayısıyla tütünden yabancı firmalar kâr ediyor insan sağlığını hiçe sayıyorlar. Çeşitli basın yayın organlarında, sigaranın zararlarını hafifleten yayınlar yaptırtıyorlar." dedi.

EÜ 29. Kültür Sanat ve Spor Şenliği kapsamında düzenlenen gösteride daha sonra İzmir, Muğla, Trakya, Gaziantep, Adıyaman, Teke yörelerine özgü çökertme, halay, teke zortlatması, Antep'in hamamları, çiftetelli gibi oyunlar oynandı. Bunun yanısıra Azeri oyunları da oldukça ilgi gördü.

(CİHAN)