kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kritik gün Cumartesi

Yeni Haber
ABD'de hala başkan adayını belirlemeye çalışan Demokrat Parti'de kurallar komitesi, cumartesi yapacağı toplantıda, tartışmalı iki eyaletteki ön seçim sonuçlarını karara
bağlamaya çalışacak.

Komitenin kararı, genel yarışta Barack Obama'nin gerisinde giden Hillary Clinton için yaşamsal önem taşıyacak. İki büyük eyalet Michigan ve Florida, Demokrat Parti teşkilatının kurallarını geçen yıl ihlal ederek ön seçimlerini erken tarihe aldığı
için parti merkezi tarafından cezalandırılmış ve bu eyaletlerin ön seçim sonuçlarının genel delege hesabına katılmaması kararlaştırılmıştı.

Bu karar üzerine Obama, iki eyalette de kampanya yapmamış, Clinton ise sınırlı siyasi faaliyette bulunmuştu. Sonuçta Clinton, iki eyaletteki sembolik ön seçimleri kazanmıştı. Ancak delege yarışında Obama'nın halen oldukça gerisinde olan Hillary, zamanında iki eyaletin diskalifiye edilmesine sesini çıkarmamasına karşın, şimdi Michigan ve Florida sonuçlarının tamamen sayılmasını istiyor.

Partinin kurallar komitesi, cumartesi günkü toplantısında Clinton'ın talebini karara bağlayacak.Yorumcular, komitenin, bu eyaletteki delege sayısını yarıya indirerek, ön seçim sonuçlarını onaylamasının, güçlü ihtimal olduğunu dile getiriyor.

Her durumda, komitenin kararı Clinton'ın lehinde olsa bile Hillary, Obama ile arasındaki mevcut delege farkını kapatamayacak, ancak oldukça azaltacak. Böylece Hillary, yarışta kalarak sonucun ağustos sonundaki parti kurultayına kadar belli olmamasına çalışacak.

Bu ihtimal çerçevesinde şimdi Clinton kampanyası, Obama'nın, kasımdaki başkanlık seçimini Cumhuriyetçi aday John McCain karşısında kazanamayacağı tezini işleyerek, henüz karar vermemiş süper delegelerin desteğini çekmeye çalışıyor. Bu çerçevde Hillary'nın eşi eski başkan Bill Clinton, "bir Demokrat olarak başkanlık seçimini sadece Hillary kazanabilir. Diğer adayın şansı yok" dedi.

Hillary'nin, komite toplantısından istediği sonucu alamaması durumunda ise mahkemeye başvurması bekleniyor.