kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Sivrisinekler neden ısrarla bana saldırıp, sokuyor?

Samsun'da dört senelik üniversite eğitimim boyunca, aşırı şekilde sivrisinek ısırıklarına maruz kaldım. 8 kişilik yurt odasında kaç tane sivrisinek varsa gelip, beni ısırırdı. Sizce neden özellikle beni sokmayı tercih ediyor olabilirler? Teoman Ç./Samsun

Sivrisineklerin de bir damak tadı var ve bazı insanları sokmayı daha çok seviyorlar. Her 10 kişiden biri, sivrisinekler tarafından daha çok tercih ediliyor. Bilimadamları, bunun altında birçok sebebin yatabileceğini ama bizim ancak bazılarını daha yeni anlamaya başladığımızı söylüyor. Sadece dişi sivrisinekler insan kanı emiyor. Amaçları ise beslenmek değil, sağlıklı yumurtalar üretebilmek için gerekli maddeleri sağlamak.

GENLER ÖNEMLİ!
İnsanların salgıladığı hangi koku ya da bileşiklerin sinekleri cezbettiğine dair hummalı çalışmalar sürerken, 400 değişik bileşik üzerine yoğunlaşılmış durumda. Bilimadamları genetik uygunluğun sivrisinek saldırılarına açık olmayı yüzde 85 oranında belirlediğini biliyor. Vücut kimyasının ürettiği ve cilde saldığı bazı maddeler sivrisineklerin dikkatini çekiyor. Cilt yüzeylerinde yüksek konsantrasyonda steroid ve kolesterol bulunması bunlara bir örnek. Sivrisinekler, ürik asit gibi bazı asitleri yoğun olarak üretenleri de hedef alabiliyor. Bu maddeler, sineklerin koku duyularını uyararak onları kurbana doğru yöneltiyor.

HEDEF KARBONDİOKSİT
Sivrisinekler kimi sokacaklarına konmadan çok önce karar veriyor. 50 metre öteden kokusunu aldıkları hedeflerini belirleyip, öyle harekete geçiyorlar. İnsanların solunum sırasında ürettikleri karbondioksit, sivrisineklere yol gösteriyor. Daha fazla solunum yapıp karbondioksit üreten büyük insanlar, kolay hedefler. Buna karşın küçük çocukların da çok sevilenler listesinde bulunması, henüz açıklanamamış sebeplere dayanıyor. Dünyada sivrisineklerin bulunmadığı yer yok gibi. Hatta Himalaya dağlarından Alaska yarımadasına kadar her yere yayılmış durumdalar. En çok tercih ettikleri yerler; sıcak iklimin hüküm sürdüğü durgun su havzaları. Bu nedenle 'aman arka bahçede bir süs havuzu olsun, bakıp serinleriz' diyenlerin sivrisinekleri hesaba katmaları gerek.