kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bakan Atalay: Valiliğe suç duyurusu için talimat verdim

Yeni Haber
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlenildiği iddialarına ilişkin olarak, ''Eğer burada öyle bir şey varsa bunun aydınlatılması gerekir. Hiçbir şekilde bu makul görülemez'' dedi.

Atalay, İçişleri Bakanlığı konferans salonunda düzenlediği basın toplantısında, CHP Genel Sekreteri Önder Sav ile bir merkez valisi arasında geçtiği ileri sürülen ve basına yansıyan diyalogla ilgili bugün bazı değerlendirmelerde bulunulduğunu belirtti.

Beşir Atalay, şöyle konuştu:''Bugün açıklamalarda ileri ifadeler de kullanıldı, bunun bir dinlemeyle tespit edildiği ve gazeteye verildiği yönünde. Bunları tabii bütün boyutlarıyla değerlendiriyoruz. Çok üzüntü verici. Yani hem böyle bir olay olduysa bunu çok büyük bir üzüntüyle karşılarız, kınarız. Hem henüz araştırılmamış, neyin, niçin, nasıl olduğu belirlenmemiş bir durumdayken çok ileri bir töhmet altında bırakıcı ifadeler kullanılması da bizi üzer.Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Hiçbir şey keyfiliğe bırakılamaz.

Biz AK Parti hükümeti olarak, şu hükümette bulunduğumuz süre içinde Türkiye'yi daha fazla açık toplum yapmak için uğraşıyoruz. Daha demokrat bir toplum yapmak için çaba sarf ediyoruz. Katiyen hukuk dışı, kişi özgürlüğünü zedeleyen, insan hak ve hürriyetlerine tecavüz olarak ifade ettiğim, belirlediğim, nitelediğim dinleme diye bir olayın tasvip edilmesi söz konusu olamaz. Bu sadece hukuka aykırı değil, gayri ahlakidir ve bütün kapsamıyla bu konudaki düşüncemizi bu şekilde ifade etmek istiyorum.Eğer burada öyle bir şey varsa bunun aydınlatılması gerekir.

Hiçbir şekilde bu makul görülemez. Kimin başına gelirse gelsin makul görülemez. Böyle kişi özgürlüğünü sınırlayan, kişinin özel hayatına tecavüz manasında bir olayı biz de kınıyoruz. Ama şurada işaret etmek istiyorum, bu olay aydınlatılmalıdır. Ben, Ankara Valiliğine yazılı talimat verdim, cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunsunlar ve savcılar bunu araştırsın. Buradan da bunu açıkça ifade ediyorum. Savcılarımızı göreve çağırıyoruz. Biz de bu olayın aydınlatılması için elimizden gelen her katkıyı vermeye hazırız. Bunu da bu netlikte ifade etmek istiyorum.''

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlenildiği iddialarıyla ilgili olarak, ''Şu anda bu konuda dileğimiz, savcılığımız hemen bu konuya el koysun, biz de bakanlık olarak olağanca çabayı göstereceğiz. Bunun nasıl olduğunu ve bunun kim tarafından yapıldığının bulunmasını en çok isteyen biziz'' dedi.

Atalay, İçişleri Bakanlığı Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, konunun mutlaka bütün boyutlarıyla aydınlatılması gerektiğini belirterek, ''bunu aydınlatmamız gerekiyor'' dedi.Dinlemenin Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) çok ağır suç olduğunu hatırlatan Atalay, bu suçun kendi hükümetleri döneminde ağırlaştırıldığını vurguladı. Atalay, şöyle konuştu:''Bunun hangi şartlarda ve ancak yargı kararıyla nasıl olacağı, düzenlemelere kavuşturuldu.Şunu tekrar açıkça ifade ediyorum: Kim yaparsa yapsın, bu kurumların içinde de olabilir. Bunu yapan bulunsun cezalandırılsın ve cezalandırılmalıdır. Biz de bunun peşindeyiz, peşinde olacağız.Ama tabii daha olay belli değil, araştırılmamış. Buna rağmen Sayın Baykal'ın çok ileri ifadelerle 'Güvenlik birimleri bunu yapmıştır ve basına vermiştir' ifadesini kesinlikle reddediyoruz. Yani bu tabii çok töhmet altında bırakan, zan altında bırakan bir ifadedir ve bunu da siyasi etikle bağdaştıramıyoruz. Yarın böyle bir şey olmadığı ortaya çıkarsa bu ileri ifadeler ne olacak. Bildikleri varsa bunu açıklasınlar, bakın buradan çağrı yapıyoruz, bu konuda bildikleri bir şey varsa, genel ifadelerle suçlama yerine lütfen açıklasınlar. Gereken her şeyin yapılması, gerekli ezalandırmaların yapılması için biz de elimizden geleni yapalım. Ama daha olay araştırılmamış, aydınlatılmamış, ne olduğu, nasıl olduğu konusunda belirginlik yokken, böyle ileri suçlamaları da kabul etmemiz mümkün değildir.Yani değerli arkadaşlar bu konularda hele sayın ana muhalefet partisi genel başkanı ve tabii herkesten şöyle bir tutum beklenir, 'Böyle bir olay var, bunu araştıralım, bunun sorumlularını bulalım, bu konularda eksiklikler varsa onları giderelim, alınacak tedbirler varsa onları alalım, eğer birileri bunun sorumlusuysa ve bulunduysa onlarla ilgili de gerekli işlemleri yapalım' bu hassasiyeti biz bekleriz, beklerdik, güvenlik birimlerimizi suçlayıcı böyle bir genel ifadeyi kabul etmiyoruz.Ama şunu da tekrar ifade ediyorum, bütün açıklığıyla değerli arkadaşlar, bu yanlışı yapan kim olursa olsun, eğer böyle bir şey varsa ve nerede olursa olsun hiç fark etmez onunla ilgili gerekli işlemler aynı kararlılıkla da yapılmalıdır.''

İçişleri Bakanlığı olarak bu konudaki hassasiyetlerini tekrar ifade etmek istediklerini belirten Atalay, ''hukuki olmayan, kişi özgürlüğüne tecavüz olan bu tür dinleme gibi uygulamaları kesin olarak tasvip etmediklerini, kesin olarak onaylamadıklarını'' bildirdi.Dinlemeyle ilgili TCK'da yer alan hükümlerin uygulanmasını sonuna kadar savunacaklarını vurgulayan Atalay, şunları kaydetti:''En küçük bir müsamaha da söz konusu olamaz ve bu konu hukukumuzda bizim çok keskin ifadelerle derli toplu düzenlemelere kavuşturulmuştur. Bu konuda hiçbir keyfiliğe de yer yoktur.Şu anda bu konuda dileğimiz savcılığımız hemen bu konuya el koysun, biz de bakanlık olarak olağanca çabayı göstereceğiz ve bunun nasıl olduğunu ve bunun kim tarafından yapıldığının bulunmasını en çok isteyen biziz.Bu konuda bütün imkanları seferber edeceğiz, yapılabilecek hangi katkı varsa o katkıyı da sonuna kadar vereceğiz.''

''HEPİMİZE DÜŞEN, BU OLAYLARIN ÜZERİNE GİTMEK, AYDINLATMAK VE GEREKENİ YAPMAKTIR''


İçişleri Bakanı Beşir Atalay, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlenildiği iddialarıyla ilgili ''Hepimize düşen, bu olayların üzerine gitmek, aydınlatmak ve gerekeni yapmaktır'' dedi.Bakan Atalay, İçişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Merkez Valisi Ali Serindağ'ın mesai saatlerinde ana muhalefet partisini ziyaret etmesini nasıl değerlendirdiği sorusunu Atalay, ''Konumuz o değil. O konu farklı değerlendirmelerin konusu'' diye yanıtladı.Beşir Atalay, ''CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 'iktidar muhalefeti dinlemek istiyor' sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu şöyle yanıtladı:

''Bizim iktidar olarak hiç öyle şeylere ihtiyacımız yok. Biz bu toplumda şunu istiyoruz: Toplumumuz daha fazla açık toplum olsun. Bütün mekanizmalarımızla demokratik süreçler daha yaygınlaşsın. İnsan haklarına saygı sonuna kadar gelişsin. Dileğimiz bu. İktidar olduğumuz sürede bütün çalışmalarımız, çabalarımız, yasal düzenlemelerimiz bu yöndedir. Biz yine o yönde olacağız ama bir yerde yanlış yapan varsa da bir yerlerde yanlış yapanlar olabilir, o da cezasını görür.''

İçişleri Bakanı Atalay, ''dinlemelerin devlet içinde cemaat bağlantılı bir şebeke tarafından yapıldığı'' iddialarının hatırlatılması üzerine,
bu tür iddiaları ortaya atanların, bu konuda bir şey söylemesi gerektiğini, konuyu yargıya ya da bakanlığa iletmesi gerektiğini söyledi. Söz konusu iddiaları öne sürenlerin bu iddialarını temellendirmesi gerektiğini belirten Atalay, henüz olayın aydınlatılmadığını ve bu yönde bir şey olmadığını belirtti.

''OLAY BU KADAR BASİT DEĞİL''

Atalay, ''Hepimize düşen, bu olayların üzerine gitmek, aydınlatmak ve gerekeni yapmaktır. 'Bir şey daha bulduk, polemik konusu. Bunu değerlendirelim falan...' Bunu kabul etmeyiz. Ben böyle bir diyaloğun içine girmek istemiyorum. Biz olaya ciddi bakıyoruz. Aydınlatılması yönünde çaba gösterelim diyoruz. Eğer öyle bir şey varsa, yanlış yapanlar varsa üzerine gidelim ama olay bu kadar basit değil. Hemen tutup, ortaya delil koymadan, gerekçe koymadan ileri suçlamalar doğru değil'' diye konuştu.Atalay, konuyu Baykal ile görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine, Türkmenistan'dan bugün geldiğini söyledi ve gerekirse herkesle görüşeceğini kaydetti.

Beşir Atalay, başka bir soru üzerine, Vali Serindağ ile ilgili henüz bir çalışma yapmadıklarını bildirdi.Bir gazetecinin, ''Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün dinlenmesi iddialarının üzerinden iki hafta geçmeden böyle bir olayın olması rastlantı mıdır?'' sorusunu Atalay, şöyle yanıtladı:

''Olayların hepsi açıklandı. O olayla ilgili bütün ayrıntı, zerre kadar iddia edilenlerin gerçekleşmediği, doğru olmadığı açıklandı. Bizim elimizde çok açık, saniye saniye olanlar, kimin ne söylediği, ne yaptığı var. Hala öyle kabuller varsa sizin takdirinize bırakıyorum. O olay bizim için çok açık. Her şeyden önce kendim ikna olmak için o iddiayı bütün boyutlarıyla araştırdım. Zerre kadar öyle bir şey yok. Dinleme diye bir şey yok. Paksüt olayında hiç öyle bir şey yok. Bütün iddiaların araştırılması ve aydınlatılması gerekiyor. Her olay için böyledir. Biz de onu söylüyoruz.''