kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mangalda pişen ete dikkat!

Yeni Haber
Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü, mangalda pişirilen etlerin kansere neden olabileceği uyarısını yaptı. Enstitü tarafından yayınlanan raporda yapılan 7 bin ayrı çalışmada da, ister beyaz et, ister kırmızı et isterse de balık eti olsun, ızgarada kızartılan etlerin potansiyel kanserojen etkisi olduğunun saptandığı vurgulandı.
Kanser Araştırma Enstitüsü, mangal ateşi yakmaktan vazgeçemeyeceklere ise et yerine, sebze ya da meyve kızartmalarını tavsiye ediyor. Yüksek ısıda kızartılan kırmızı et, kümes hayvanı eti ya da balık etindeki proteinler, heterosiklik amino asit üretiyor. Bu asit, kanserojen madde olarak kabul ediliyor. Mangalla birlikte vücudumuza katma ihtimali bulunan diğer kanserojen madde ise, etteki yağ ve suların damladığında ya da sıcak ızgaraya konulduklarında çıkan ve ete de sinme ihtimali bulunan dumanın içerdiği çok halkalı aromatik hidrokarbonlar.

New Jersey Kanser Enstitüsü diyetisyen uzmanlarından Maureen Huhmann, insanları ızgara etten uzak durmaları konusunda uyarmaya çalıştıklarını anlatarak, "Izgara et yemeyi nadiren yaptığınız bir şeye dönüştürün. Eğer ızgarada pişmiş bir şey yiyecekseniz de en azından yediğiniz ette siyah ya da yanık olmadığından emin olun" uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, mangalın gazlı ya da kömürlü olmasının sonucu değiştirmeyeceğini belirtiyor. Fırında ya da tavada et kızarmanın, daha düşük bir sıcaklık söz konusu olduğu için benzeri bir etkiye sebep olup olmadığı henüz tam bilinmiyor.

SALAM SOSİS GİBİ ÜRÜNLER DE ZARARLI

Amerikan Kanser Enstitüsü, "hot dog" gibi korunmuş etler konusunda da özel uyarıda bulunuyor. Rapor, sosis, sucuk, salam, burger, bacon gibi, tuzlanıp, tütsülenip pişirildikten sonra paketlenen et ürünlerinden uzak durulmasını da tavsiye ediyor. Eti uzun süre korumak için kullanılan kimyasallar, vücutta kanserojen etkilere sebep olabiliyor. Uzmanlar, kırmızı etin, özellikle de sosis gibi işlenmiş kırmızı etlerin, bağırsak kanserine yol açtığını ortaya koyuyor. Bu konuda bilimsel tespitlerin oldukça güçlü olduğuna işaret edilen raporda, ülke çapında kırmızı et tüketiminin azaltılması konusunda kampanya yapılması gerektiği uyarısında bulunuluyor. Enstitü, kırmızı et tüketilecekse bile kızartılarak değil pişirilerek tüketilmesini salık veriyor. Birçok uzmanın alışkanlığından vazgeçemeyecek mangalcılara son tavsiyesi ise şu: "Hiç olmazsa tabağınızın üçte ikisini salata ve yeşillikle doldurun. Et için üçte bir alan bırakın".

MANGALDA RİSKİ AZALTMA YOLLARI


Uzmanlar mangaldan vazgeçemeyenlere ise kanser riskini azaltacak şu tavsiyelerde bulunuyor:

- Izgara süresini azaltın. Eti ızgaraya koymadan önce, mikrodalgada ya da fırında bir süre pişirin.
- Et suyunun ateşe düşerek kanserojen etki yapabilen duman üretmesini engelleyin. Bunun için, ızgaranızı bazı yerlerinde delikler açtığınız alüminyum ile kaplayabilirsiniz. Odun ateşi de diğer ateşlere göre kısmen daha güvenli.
- Asla kararmış ya da yanık et yemeyin.
- Pişmesi daha kısa zaman tutan, şiş kebap gibi küçük parçalı etleri tercih edin.
- Yağsız et, daha az damlar, daha az duman çıkarır. Mangal etlerindeki yağları iyice temizleyin. Kümes hayvanlarının etlerinde deri kalmadığına emin olun.
- En iyi sosis, yenilmeyen sosistir. Paketlenmiş et ürünlerinden uzak durun.
- Isı kaynağı ile etleri koyduğunuz ızgara zemini arasında en az 15 santimetre mesafe bulunsun.