kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İstanbul Kart geliyor

AA
Yeni Haber
''İstanbul kart'', 2009'da kullanım ömrünü tamamlayan Akbil'in yerini alacak. ..
İETT'nin, ''Akıllı Yolcu Bilgilendirme Sistemi'' adını verdiği ve son hazırlıkları yapılan ''Akyolbil Projesi'', önümüzdeki yılın başından itibaren uygulamaya başlayacak.ilişkin İETT'den aldığı bilgiye göre, 1997 yılından bu yana üzerinde çalışılan projesinin son hazırlıkları İETT'nin Kağıthane garajında kurulan Komuta Kontrol Merkezi'nde yürütülüyor.

İETT Bilgi İşlem Daire Başkanlığının yönetiminde, Belbim A.Ş tarafından yürütülen proje ile İstanbul'da toplu ulaşım hizmeti veren 5 bin İETT ve Özel Halk Otobüsü izlenerek, yolcu yoğunluğuna göre anında yönlendirme yapılabilecek. İETT'nin otobüs filosunu gerçek zamanlı görmesi, yönetmesi ve yolcuların bilgilere anında erişmesini sağlayacak proje, 2009 yılı başında 1000 tane kapalı durağa mikroişlemcili sistemlerin yerleştirilmesiyle hayata geçecek. Yolcular, beklediği duraktan geçen hatları ve binmek istediği otobüsün kaç dakika sonra durakta olacağını öğrenebilecek.

Durakta bulunan sesli ve görüntülü ikaz sisteminden engelli vatandaşlar da yararlanabilecek. Projenin ilerleyen aşamalarında, elindeki kartı ekrana okutan engelli vatandaşın bilgisi merkeze ulaşacak, merkezden şoför uyarılarak engelli vatandaşa yardımcı olması sağlanabilecek.Sistemin tam olarak devreye girmesiyle vatandaşlar, evinde bilgisayarından ya da cep telefonundan kısa mesaj yoluyla, bekleyeceği duraktan otobüsünün kaçta geçeceğini öğrenebilecek. Böylece, İstanbullular kendi sanal durağını cep telefonlarına aktarmış olacak.

OTOBÜSLERE KAMERA YERLEŞTİRİLECEK

Otobüslerin içine LCD ekranlar yerleştirilerek durak anonsları yapılacak, sağlık ve eğitim gibi alanlarda bilgilendirici mesajlar verilecek. Ayrıca bu ekranlar reklam alanı olarak kullanılarak sistemin kendisini finanse etmesi sağlanacak.Otobüslerin kaza ve arıza gibi durumları anında merkeze iletebilecek. İETT'nin sahada görev yapan hat amirleri merkeze çekilerek, sistem tamamen elektronik ortamda takip edilecek.

Akyolbil sisteminin tamamen hayata geçmesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT otobüsleri sayesinde kentte 5 bin gezici sensöre sahip olacak. Bu da kentte trafik hızını ölçmeyi ve trafik ışıklarını buna göre ayarlamayı kolaylaştıracak. Ayrıca afet durumlarında acil müdahale gerektiren noktalara çok daha hızlı şekilde ulaşılacak. Sistem sayesinde bölgeye en yakın İETT otobüsünün veya kurtarıcı aracın harekete geçmesi sağlanacak.Otobüslerle yapılan yolculuğa ilişkin her türlü bilgi, yolcu sayısı, yoğunluğu, aktarma durumu ve indirimli yolculuklar saptanabilecek. Günlük yolculuk, yoğun hatlar, yolcu hareketleri belirlenerek hatların verimliliği artırılabilecek. Otobüslere yerleştirilecek kameralarla yolcu güvenliği sağlanacak.

Akyolbil'in eksiksiz hayata geçirilmesinde büyük önem taşıyan doğru ve kesin veri oluşturma, projenin alt bileşeni ''İstanbul kart'' sayesinde sağlanacak. İlk basamak uygulaması ''Beşibiryerde'' ile yapılan ''İstanbul kart'', 2009'da kullanım ömrünü tamamlayan Akbil'in yerini alacak.İstanbullular, kredi kartı şeklinde tasarlanan ''İstanbul Kart''ı toplu taşıma araçlarının yanı sıra alışverişlerde, doğal gaz ve su faturaları ödemeleri ile Halk Ekmek'te kullanabilecek. İlk aşamada Akbil ile paralel uygulanacak sistem, daha sonra tek başına yaygınlaştırılacak.İstanbul Karta yerleştirilecek çipler sayesinde yolcu hareketleri tam olarak takip edilecek, böylece hatlar gerçek zamanlı verilere dayalı olarak planlanarak verimli hale getirilecek.

Entegrasyon ve aktarma sistemleri aynen korunurken, indirimli seyahat kartlarında süre uzatımları elektronik ortamda yapılacağından, her sene yenileme ihtiyacını da ortadan kaldıracak. Dolayısıyla kart masrafı da yapılmayacak.İstanbul'da halen 3 milyon Akbil tomu bulunurken, İstanbul Kartın tam anlamıyla devreye girmesiyle, iki yıl içerisinde bu sayı 4 milyona çıkacak.

İETT, SİSTEM İÇİN EK MASRAF YAPMAYACAK

İstanbullular isterse kartı e-bilete ek olarak e-cüzdan olarak kullanabilecek. İsteyen vatandaş, sağlık kart olarak kullanarak, hastalık, ilaç gibi bilgilerini yükletebilecek. İstanbul kart, teknolojik gelişmeye paralel olarak gelişecek her türlü yeni sisteme adapte edilebilecek. Akıllı yolcu bilgilendirmeyle paralel çalışacak sistem sayesinde kayıp-çalıntı durumlarında anında talimat verilerek başkaları tarafından kullanımı önlenecek. Karta eksik ya da hatalı yüklemeler konusunda yolcu itirazları, elektronik sistem sayesinde anında cevaplanabilecek. İETT, vatandaşları bilgilendirmek ve taleplere cevap vermek için çağrı merkezi oluşturacak.Belbim ile bakım anlaşması bulunan İETT'nin yeni sistem için ek bir masrafı olmayacak.Halen üzerinde 150 kişilik ekiple çalışılan projenin ilk uygulaması,örnek otobüs ve örnek durakla en kısa zamanda yapılacak.