kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Hesap verebilir yargı AB için vazgeçilmez'

Fikret AYDEMİR BRÜKSEL
AB'nin Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn "Türkiye'nin bağımsız, güvenilir ve hesap verebilir bir yargıya sahip olması, Birlik açısından vazgeçilmezdir" dedi..
Türkiye-AB ilişkilerinde en üst düzey karar organı olan Ortaklık Konseyi'nin 46'ncı toplantısı dün Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB Dönem Başkanı Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Brüksel'de yapıldı. Rehn, Ortaklık Konseyi'nin ardından düzenlenen basın toplantısında, AB'nin Türkiye'de bağımsız yargı istediğini söyledi. Rehn üyelik müzakerelerinin hızla sonuçlanmasının beklenmemesi gerektiğini belirterek "Diğer ülkeler gibi Türkiye için de AB yolunda birçok pit-stop var. Buralarda AB standartlarına uyumda ilerlemeler kontrol edilerek motoru daha iyi çalışmaya hazırlıyoruz" dedi. Müzakerelerin hızının Türkiye'nin reformları hayata geçirme ve uygulama kapasitesine bağlı olduğunu belirten Rehn, "Türkiye'nin bu anahtarı iyi kullanacağı'' beklentisini dile getirdi. Değiştirilen 301'inci madde gibi ceza kanununda ifade özgürlüğünü kısıtlayan benzer maddelerin de elden geçirilmesini isteyen Rehn şöyle konuştu: "Türkiye yargı reformuna odaklanmalı. Türkiye'nin tarafsız, bağımsız, güvenilir ve hesap verebilir bir yargıya sahip olması AB açısından vazgeçilmez. AB müktesebatının kabul edilmesi ve siyasi-ekonomik reformlarda bu önem taşıyor.''

RUMLAR TERK ETTİ
Öte yandan, Avrupa Parlamentosu Karma Parlamento Komisyonu'nda Alman milletvekili Reneta Sommer Türkiye'nin tanımadığı "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin dikkate alınması gerektiğini aksi halde sorunların çözülemeyeceğini" belirtti. KPK Eşbaşkanı Lagendjik de bu yaklaşımın mantıklı olmadığını belirterek müdahale etti. Aralarında Matsatakis'in de bulunduğu Rum vekiller Kıbrıs konusunda kendilerine söz verilmeyince salonu terk etti.