kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yusuf Ziya Özcan

Kontenjan artışı YÖK'ü ikiye böldü

Nergis DEMİRKAYA ANKARA
4 yıllık fakülte programlarında 24 bin, 4 yıllık ikinci öğretimlerde ise 18 bin kontenjan artışı yapıldı. 9 üye artışa muhalefet şerhi koydu..
Üniversite kontenjanlarında merakla beklenen artış belli oldu. Devlet üniversitelerinin 4 yıllık fakülte programlarında 24 bin, 4 yıllık ikinci öğretimlerde 18 bin kontenjan artışı yapıldı. Meslek yüksekokullarında da yaklaşık yüzde 20 artış yapıldığı öğrenildi. Karar oyçokluğuyla alındı.

42 BİN ARTIŞ
Karar 20 üyeli YÖK Genel Kurulu'nun 6 saatlik toplantısında alındı. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, 4 yıllık fakültelerde yaklaşık 130 bin olan öğrenci kontenjanı yüzde 20 artarak yaklaşık 154 bine, 4 yıllık fakültelerde ikinci öğretim programları kontenjanları 33 binden yüzde 50'nin üzerinde artırılarak 51 bine yükseltildi. Böylece devlet üniversitelerinin 4 yıllık fakülte ve ikinci öğretim programlarında 42 bin artış yapılmış oldu. Açıklamada iki yıllık meslek yüksekokullarındaki artışa yer verilmedi, ancak 123 bin kontenjan sayısı 138 bine, 73 bin olan ikinci öğretim kontenjanı 86 bine yükseltilerek yaklaşık 29 bin artış yapıldı. Ayrıca meslek yüksekokullarının ikinci öğretim programlarında da 15 bin civarında artış olduğu öğrenildi. Tıp fakültelerinde daha önce açıklandığı gibi bin 300 civarında bir kontenjan artışı yapıldığı öğrenildi. Hangi fakülte ve bölümlerde artış yapıldığı ÖSYM kitapçığına son şekli verildikten sonra açıklanacak.

İLAHİYAT NOTU
Açıklamada, geçen haftaki toplantıda tartışmaya yol açan ilahiyat fakültelerindeki artışla ilgili özel bir not düşüldü. Bu fakültelerdeki artışın üniversitelerin önerileri doğrultusunda yapıldığı kaydedildi.

KALİTE DÜŞECEK
9 üyenin karşı oy yazısında kontenjan artışının, herhangi bir plan ve programa dayanmadığı, üniversitelerin görüşü alınmadan yapıldığı belirtildi. Kararın "siyasal gerekçelerden kaynaklandığı izlenimi yarattığı" ifade edilirken üniversitelerin sorunlarını daha da arttıracağını, özellikle eğitim kalitesi ve araştırmayayın performansında sorunlara neden olacağını savundu. Şerhte kontenjan artışının üniversiteleri liseye çevireceği de ifade edildi.