kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Petrol fiyatları 130 doların altına geriledi

Yeni Haber
Uluslararası piyasalarda geçen hafta 135 doların üzerine çıkan ham petrol fiyatları, doların değer kazanması ve Asya'da bazı ülkelerin talebinin zayıflaması nedeniyle 130 doların altına geriledi.

ABD ham petrolünün varil fiyatı dünkü 3,34 dolarlık düşüşten sonra bugün 128,99 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 128,25 dolardan işlem görüyor.

ABD ham petrolünün varil fiyatı geçen hafta 135,09 doları görmüştü.Ekonomistler petrol fiyatlarının düşüşünde ABD Doları'nın değer kazanmasının yanı sıra piyasanın petrole olan talebinin büyümesine ilişkin kaygıların etkisi olduğunu söylüyorlar.

Petrol tacirleri, yükselen petrol fiyatlarıyla birlikte artan sübvansiyon maliyetleri yüzünden akaryakıt fiyatlarına zam yapan Tayvan, Endonezya ve Sri Lanka gibi küçük petrol tüketicisi ülkelerin olduğu Asya'da talebin düşmesi işaretlerini dikkatlice takip ediyorlar.

Bazı piyasa uzmanları, bu ülkelerde akaryakıta yapılan zamların petrol talebine olan etkisinin sınırlı olacağını ve dünyanın ikinci büyük petrol tüketicisi Çin ile Hindistan'ın petrol talebinin düşmeyeceği yorumunu yapıyorlar.Ancak dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD ve Japonya gibi diğer gelişmiş ülkelerde petrol talebinin ise baskı altında olduğuna dikkat çekiliyor.

AA