kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sporcuya tecil yasası geliyor

Yeni Haber
AKP, sporculara ve doktora öğrencilerine askerlik tecil yaşını yükselten, Türk Silahlı Kuvvetleri personeline, sağlık, sınav ve harç alanlarında kolaylıklar getiren yasa teklifi hazırladı. Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı'nın imzasını taşıyan yasa teklifiyle, eğitim sürelerinin 5 yıla çıkarılması nedeniyle askeri lise, astsubay hazırlama okulu son sınıf öğrencilerine harçlık verilmesine imkan sağlanıyor.

TBMM Başkanlığı'na sunulan, "Askerlik Kanunu ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu" değişiklik öngören yasa teklifiyle, askere sevk tehiri yaş sınırı yeniden düzenlenirken, Türk Silahlı Kuvvetleri personeline sağlık, sınav ve harçlık konularında bir dizi kolaylıklar getiriliyor. 8 maddeden oluşan yasa teklifinin jet hızıyla komisyon gündemine alınması bekleniyor.

YAŞ SINIRINDA DÜZENLEME

Teklif, Milli Savunma Bakanlığı'nca belirlenen esaslar çerçevesinde hazırlandı. Yapılan düzenlemeyle, 33 olan sevk tehiri yaş sınırını kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan nitelikli personelin, doktora yaşı 35'e çıkıyor.

Teklif yasalaşırsa, (A) Milli Takım kadrolarında yer alan, olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonaları ile uluslararası müsabakalarda ilk 3'e giren ve aynı dereceyi yapan takımlarda yer alan aktif spor yaşamını sürdüren sporcuların askerlikleri 38 yaşına kadar tecil edilebilecek.

Türkiye Profesyonel Futbol Ligleri olan Turkcell Süper Lig, Bank Asya 1. Lig ile TFF 2. ve 3. Liglerde oynayan futbolcularda askerlik tecil yaşı da 35'e çıkarılacak.

Aynı şekilde, 3 ve daha fazla ligi bulunan diğer spor dallarında (voleybol, basketbol, hentbol gibi), en üst iki ligde yer alan takımlar ile en az 2 ligi bulunan spor dallarında da en üst ligde yer alan takımların sporcularının askerlik tecil yaşı da 35 olacak.

TSK MENSUBUNA TEDAVİ VE MUAYENE SINIRI GENİŞLİYOR

Hazırlanan yasa teklifiyle, halen sadece Askeri hastanelerde yapılan muayene ve tedavileri ücretsiz olan uzman erbaş ve aileleri bundan sonra, kamu sağlık kuruluşlarından da ücretsiz yararlanabilecekler.

Teklif yasalaşırsa, sözleşmesi sağlık nedeniyle sona eren uzman erbaşların maluliyet kararı beklemeden sağlık yardımından yararlanabilecekler.

Uzman erbaşlıktan erbaşlığa geçmekte 28 yaş sınırı değiştirilerek 33'e çıkarılırken, halen 2 olan sınav hakkı da yapılan düzenlemeyle 4'e çıkıyor.

Komando ve yüzerbirliklerde görevli uzman erbaşlara herhangi bir kaza durumunda sözleşmeli feshi yerine "kuvvet" ve "sınıf" değişikliği imkanı getiriliyor.

Eğitim sürelerinin uzaması nedeniyle, askeri lise ve astsubay hazırlama okulu ve son sınıf öğrencilerine harçlık ödenmesi öngörülüyor.

(ANKA)