kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

KKTC Dışişleri Bakanı Avcı: Fransa tutumunu gözden geçirmeli

Yeni Haber
KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını devralmaya hazırlanan Fransa'nın, AB üyesi Güney Kıbrıs ile askeri tatbikat düzenlemesinin iyi niyetli bir davranış olmadığını ifade ederek, Fransa'ya "tutumunu gözden geçir" çağrısı yaptı.

Avcı, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, görüşme sürecinin uzatılması, bir takvime bağlanmaması ve sınırsız bir süre düşüncesinde olmasının kabul edilmez bir yaklaşım olduğunu belirterek,"Biz en kısa sürede, kapsamlı, adil, eşit bir çözümün sağlanmasını destekliyoruz" dedi.

KKTC Dışişleri Bakanı Avcı, Kıbrıs Rum yönetiminin, Fransa ve Yunanistan ile 2-6 Haziran'da Güney Kıbrıs ve uluslararası sularda düzenleyeceği "Argonaftis" isimli ortak tatbikata değinerek şunları söyledi:

"Fransa'nın AB dönem başkanlığını alacağı bu süreçte ve Kıbrıs'ta görüşme sürecinin başladığı bir dönemde böyle bir tatbikatın olması iyi niyet göstergesi olarak kabul edilemez. Biz Kıbrıslı Türkler her zaman iyi niyetle hareket edip, görüşme sürecinin tıkanmaması, ilişkilerin bozulmaması için hassasiyetle davranıyoruz. Ama buna karşılık Güney Kıbrıs AB'nin dönem başkanlığını üstlenecek olan ülkeyle tatbikat protokolü imzalıyor. Bu iyi niyet göstergesi değildir. Tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor, Fransa'nın tekrar bunu dikkatle incelemesi gerekiyor."

AB üyesi ülkelerin, tek taraflı olarak AB üyesi Rum yönetimiyle ilişkilerinin sakıncalarına dikkat çekerek, böyle bir ilişkinin Kıbrıslı Türkler tarafından olumlu karşılanmadığını kaydeden Avcı, "Zaten bizlere karşı haksız izolasyonları var. Verilmiş, yerine getirilmeyen sözler var. Bu süreç içerisinde yine tek taraflı, Güney'e karşı yapılan, avantaj sağlayacak, güç verecek, onları şımartacak davranışlar doğru bir yaklaşım değildir" dedi.

TALAT-HRİSTOFYAS GÖRÜŞMESİ

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın 23 Mayıs'taki görüşmesini ve görüşme sonunda yapılan ortak açıklamayı olumlu bulduğunu ifade eden Avcı, iki taraf arasında görüşmelerin olmasının iyi olduğunu kaydetti.Avcı, Türkiye ile belirlenen yolda ilerlemeyi ve ortak belirlenen politika doğrultusunda yürümeyi ilke edindiklerini belirtti.

Rum lideri Hristofyas'ın, süreci oyalama, görüşmeleri geciktirme ve takvimsiz bir süreç düşüncesi varsa bunun kabul edilemeyeceğini belirten
Turgay Avcı, "Çünkü bizim arzuladığımız, istediğimiz ve hedef koyduğumuz kapsamlı görüşmelerin bir takvim çerçevesinde, belirli bir süre içinde sonlandırılması yönünde bir çalışmanın yapılmasıdır" dedi.

"DÜNYAYA AÇILIM DURMAYACAK"

Süreci bir 30 yıl daha sürdürmenin Kıbrıs Rum tarafının işine geldiğini, ancak kendilerinin işine gelmediğini kaydeden Avcı, "Görüşmeler var diye KKTC'nin gelişmesinin ve dünyaya açılmasının durmayacağını" vurguladı.Avcı, "Biz KKTC'nin büyümesi, yücelmesi, yapılaşmasının artması, kurumsal yapısının gelişmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Diğer taraftan da görüşmeler sürüyor, ama bu görüşmeler, önü açık, sınırsız, sonsuza dek olamaz" dedi.23 Mayıs'taki görüşmenin ve ortaya konan kriterlerin olumlu olduğunu kaydeden Avcı, "Ancak Hristofyas'ın erteleme düşüncesi ve bunu takvimsiz bir şekilde sürdürme düşüncesi varsa bu doğru bir yaklaşım değildir, bunu kabul etmiyoruz" diye konuştu.

UBP-DİSİ GÖRÜŞMESİ

Turgay Avcı, Kıbrıs Rum kesimindeki ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi'nin (DİSİ) dün ilk kez, KKTC'deki ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi'ni (UBP) ziyaret etmesiyle ilgili olarak da iki taraftan siyasi partilerin görüşmesinin "doğal" olduğunu belirterek, UBP'nin bir Rum siyasi partisiyle görüşmesini "geç bile kalındı" şeklinde yorumladı.Avcı, "UBP gibi bir partinin bunu uzun yıllardır yapması gerekiyordu. UBP yönetiminde, Lefkoşa Sarayönü'nden dışarıya çıkmayan, kimseyle görüşmeyen, 'isteyen, bizi gelsin burada kabul etsin' düşüncesi vardı. O bakımdan Güney'den bir siyasi partiyle görüşülmesinde geç bile kalınmıştır" diye konuştu.

Turgay Avcı, herkesle görüşülüp masada olunacağını ve Kıbrıs Türklerinin haklarının savunulacağını kaydetti.UBP Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu'nun "kırmızı çizgilerden" bahsettiğini belirten Avcı, "Kırmızı çizgiler yerine Kıbrıs Türklerinin hakları ve dünyaya açılımı için çalışılması gerekiyor. Görüşmeler olacaktır. Görüşmelerin önünü tıkamak, hiçbirimiz için kabul edilebilir bir davranış değildir. Görüşme sürecinde Cumhurbaşkanımıza destek verilmeli" diye konuştu.


AA